Pobeđeni Rumuni, Srbija prva u Grupi 7

Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je veliki korak ka plasmanu na SP 2010. u Južnoj Africi, nakon pobede nad Rumunijom od 3:2. Naš tim je sada prvi na tabeli grupe 7, a selektor Radomir Antić kaže da smo sada na pola puta do svetskog šampionata:

Dobru formu moramo dokazati i na utakmicama u Beogradu da bismo ispunili svoju misliju. Moja želja nije samo da se kvalifikujemo, već hoću da stvorimo tim sa pobednicima, koji su mentalno stabilni da dokažu svoj autoritet na terenu.

Naš tim sada ima 12 poena iz pet mečeva, tri više od Litvanije i pet od Francuske, koja ima utakmicu manje.

Selektor je odlučio da strelac prvog pogotka, Milan Jovanović, ne završi meč do kraja, jer je pre priprema za Konstancu bio bolestan, ali je uprkos tome pokazao zavidan nivo igre u Rumuniji:

On je bio poluspreman i nije pružio svoj maksimum. Uprkos tome, mislim da je pravio veliki problem odbrani protivničkog tima, a igrao je svim srcem, kao što uvek i čini. Pobedili smo odličan tim, ali moram da dodam da nismo ostali dovoljno skoncentrisano do samog kraja“.

Jovanović je zbog gola presrećan, ali veruje da može još više i bolje:

Bog mi je pomogao da nadoknadim sve što sam nekada gubio. Pobedili smo velikog rivala, mada drugo poluvreme nije bilo na zavidnom nivou. Bitno je da smo sačuvali glavu. Evidentno je da smo mnogo napredovali, ali treba biti i skroman.

Srbija će u naredna tri kola 6. juna dočekati Austriju, 10. juna gostovati Farskim Ostrvima, a 9. septembra će u Beogradu igrati protiv Francuske. Nakon toga će uslediti meč sa Litvanijom na strani i gostovanje Rumunije u Beogradu.

Nemanja Vidić smatra da raspored utakmica koji je preostao da se odigra ide u prilog našem timu:

Imamo još tri važna meča kod kuće i ne smemo misliti da smo se već plasirali na šampionat. Ne smemo se opustiti, jer ova prednost može lako da se ispusti. Ipak, verujem da u Afriku možemo i sa prvog mesta, bez dodatnih kvalifikacija“.

Golman reprezentacije, Vladimir Stojković, zadovoljan je pobedom, ali i svojim učinkom na meču. Igračem utakmice proglasio je Nemanju Vidića: (old_image)

Sva tri gola smo postigli u pravom trenutku. Urađen je odličan posao na gostovanju, protiv tima Rumunije koji je dosta dobar. Ukoliko dobijemo dve naredne utakmice kod kuće protiv Austrije i na gostovanju Farskim Ostrvima, bićemo samo na korak od turnira u Južnoj Africi“.

Kapiten, Dejan Stanković, smatra da je moglo i bolje:

Igra nije bila loša, ali mislim da smo u prvom poluvremenu bilo mnogo bolji. Na kraju je bilo posebno teško, ali važno je da nismo skroz popustili i da smo održali prednost. Nezgodan smo tim i mislim da u gostima uspevamo često da organizujemo dobre kontranapade koji se završavaju golovima. Svakako da nismo najbolji na svetu, ali u svaki meč treba da uđemo kao da nam je poslednji, jer se kvalifikacije tako igraju. Bitno je da ne poletimo i smatram da ovo nije naš maksimum“.

Naš tim će narednu proveru imati u prijateljkoj utakmici sa Švedskom, koju će igrati pred domaćom publikom. Selektor Antić veliku važnost daje i toj utakmici:

Ono što smo pokazali u Konstanci moramo da potvrdimo i na stadionu Partizana. Utakmica je prijateljska, ali pobednički duh mora i dalje da postoji. Moramo da dokažemo da nismo ekipa kojoj igra zavisi od dana.

Katarina Stojković
30. 03. 2009.

Pogledajte još