CDT: Izbori protekli uglavnom u skladu sa zakonom

PODGORICA, 30. marta 2009. (Beta) - Podgorička nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziju (CDT) ocenila je u ponedeljak da su parlamentrani izbori u Crnoj Gori "uglavnom" sprovedeni uz poštovanje zakona, ali je apelovala na novi skupštinski saziv da uskladi izborno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima.

"Raspodela mandata, zastupljenost manjina, korišćenje drzavnih resursa, finansiranje kampanje, samo su neka od brojnih pitanja kojima bi Skupština Crne Gore trebalo da posveti pažnju u narednom periodu", navodi se u preliminarnom izveštaju CDT-a o praćenju parlamentarnih izbora koji su juče održani.

Prema projekcijama CDT-a, vladajuća koalicija premijera Mila Đukanovića osvojila je apsolutnu većinu i 46 od 81 mandata u Sklupštini Crne Gore.

Najjača opoziciona partija je Socijalistička narodna partija (SNP) sa 16 osvojenih mandata, što je duplo više nego na parlamentarnim izborima 2006. godine. Slede Nova srpska demokratija (NOVA) sa osam i Pokret za promjene (PZP) Nebojše Medojevića sa pet osvojenih mesta u parlamentu, duplo manje nego pre četiri godine.

Pogledajte još