Parada ponosa pozdravlja uvodjenje zločina iz mržnje

BEOGRAD, 16. oktobra 2012. (Beta) - Oni su pozvali Ministarstvo pravde da uvrsti i druge osnove za taj zločin poput invaliditeta i starosnog doba.

"Ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, takvo postupanje će sud ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako to ovim zakonikom nije propisano kao obeležje krivičnog dela", stoji u radnoj verziji.

U saopštenju se dodaje da radna verzija nije predvidela izmene članova Krivičnog zakonika koji propisuju visinu kazne za pojedina krivična dela počinjena iz mržnje, što je bio deo inicijative organizacija civilnog društva.

Parada ponosa Beograd pozvala je državne organe da s predstavnicima LGBT zajednice počnu rad na ispunjavanju sedam zahteva koji su objavljeni tokom priprema za Beograd Prajd 2012, što bi doprinelo povratku poverenja gradjana Srbije u institucije.

Gradjani i stručnjaci moći će da ostave komentare na Radni tekst zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je juče objavljen na sajtu Ministarstva pravde www.mpravde.gov.rs.

Pogledajte još