Počeo Kratki metar

Otkrivena zvezda na pločniku, poslednji put pozdravljen Ranko Munitić, uručena nagrada za životno delo i... prikazani filmovi! Otvoren je 56. kratki metar!

Uoči otvaranja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularno zvanog Kratki metar, na pločniku ispred bioskopa “Balkan“, otkrivena je zvezda posvećena legendi domaće dokumentaristike Krsti Škanati.

Zvezda sa imenom osamdesetpetogodišnjeg autora nekih od najangažovanijih dokumentarnih filmova u istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije, pridružila se istima sa imenima reditelja Živojina Žike Pavlovića i glumca Danila Bate Stojkovića.

O značaju Škanatinog autorskog pečata, koji je se posebno zapaža u naslovima poput "Hvala na slobodi", "Odričem se sveta", "Prvi padež – čovek", "Ratniče, voljno", "Uljez", "Teroristi" i "12 meseci zime", otkrivajući zvezdu, govorili su umetnički direktor Festivala i reditelj Janko Baljak, kao i pokretač ideje “beogradskog Bulevara zvezda” – reditelj Darko Bajić.

Ceremonija otvaranja se nastavila unutar bioskopa “Balkan”, gde je najpre puna sala odala počast još jednoj, na žalost prerano preminuloj, legendi – filmskom kritičaru i teoretičaru Ranku Munitiću.

Čast da otvori 56. kratki metar pripala je reditelju nekadašnjih domaćih blokbastera poput “Lafa u srcu”, “Tesne kože” i “Moljca”, ali i brojnih dokumentaraca među kojima su “Žulj” i “Gladan čovek je sit svega” – Milivoju Mići Miloševiću. On je i ovogodišnji dobitnik nagrade Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za životno delo, čiji deo je i monografija o njegovom radu.

Na press konferenciji u Dvorani kulturnog centra, Milošević je istakao da “na našim televizijama nema mesta za dokumentarce, jer preovlađuju panel emisije u kojima se učesnici svađaju, juri se za banalnim i površnim sadržajima”.

- Danas, televizija – jedini bioskop u Srbiji, uništava ideal kinematografske kulture, veličajući sve, samo ne kreativnost - jasan je bio Milošević, iza koga je i televizijski dokumentarni serijal "Tito – Crveno i crno", realizovan od 2004. do 2008. godine.

Ovogodišnji Kratki metar, filmski je započet takmičarskim programom čiji deo je i izuzetno životan dokumentari film “U snu“ (In A Dream) Džeremaje Zagara, dobitnika nekoliko nagrada na svetskim festivalima. Film na veoma interesantnan način publiku vodi kroz boemsku četvrt južne Filadelfije, gde je veliki prostor prekriven mozaicima ekscentričnog Isaije Zagara. Publika će otkriti da su zidovi zapravo hronika Zagarovog turbulentnog života sa suprugom Julijom, koja je sasvim suprotne prirode. Međutim, harmonično-disfunkcionalna porodica će se iznenada raspasti nekoliko sati pre sinovljevog povratka iz rehabilitacionog centra…

Festival traje do 3. aprila, a u bogatom programu može se pronaći neki lični filmski biser. 


Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još