Kampanja "I plus i minus"

BEOGRAD, 31. mart 2009. (FoNet) - Cilj kampanje " I plus i minus" je smanjenje stepena stigmatizacije i diskriminacije prema bolesti ali i osobama koje žive sa HIV, izjavila je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Tanja Knežević.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj je najavljen početak dvomesečne kampanje koju realizuju Ministarstvo zdravlja i Institut kroz projekat za borbu protiv HIV, a koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, rekla da će se kampanja sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Prema njenim rečima promotivne aktivnosti će se pored Beograda odvijati u još tri regionalna centra u Srbiji - u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu gde će biti organizovani okrugli stolovi ali i manifestacije na gradskim trgovima na kojima će se deliti edukativni materijali i kondomi.

"Stigmatizacija i diskriminacija osoba obolelih od HIV utiče ne samo na kvalitet osoba koje žive sa tom bolešću već je jedan i od najznačajnijih barijera u prevenciji borbe protiv epidemije HIV", rekla je Knežević i istakla da su rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali da veliki deo stanovništva Srbije pokazuje visok stepen netolerancije prema obolelima od HIV.

"Oko 65 odsto populacije ne bi primilo u kuću osobu koja je obolela od HIV, 34 odsto smatra da osoba obolela od HIV treba da dobije otkaz, 32 odsto njih bi prekinulo prijateljstvo sa obolelom osobom, 89 odsto ne bi pristalo na zajednički život, dok 49 odsto ne bi delilo radno mesto ili klupu sa osobom koja boluje od side", precizirala je ona.

Knežević je istakla da je zbog toga veoma važno kampanju fokusirati na celo društvo, ali i na zdravstvene i socijalne radnike, kako bi se povećala i celokupna edukovanost o ovoj bolesti ali i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga osobama obolelim od HIV.

Knežević je napomenula da je zaključno sa 30. decembrom 2008. u Srbiji bilo 118 novoobolelih od HIV, od kojih je 28 umrlo.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je naglasio da mu je drago što kampanja počinje neposredno po donošenju Zakona o zabrani diskriminacije, naglašavajući da je bilo pojedinačnih slučajeva da zdravstveni radnici odbijaju da pruže usluge osobi oboleloj od HIV ali da smatra da se stanje popravlja.

Direktor Projekta Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda za borbu protiv HIV Katarina Mitić je istakla da je za smanjenje stepena stigme i diskriminacije potrebno da se suočimo sa osnovnim uzrocima koji dovode do takvog ponašana a to su strah i ignorisanje.

Mitić je dodala da je neophodan uslov za to animiranje javnosti da shvati da strah i ignorisanje nisu uspešni u borbi protiv HIV , već samo znanje i edukacija.

Posle konferencije za novinare na Trgu republike deljenji su edukativni materijal i prezervativi.

Pogledajte još