Kesten - zdrava jesenja poslastica

Hranjivi plod kestena se koristi u mnogim kulturama već hiljadama godina, a naročito ga vole u obalsti Mediterana. Koristi se na razne načine, od pripremanja raznih jela, poput mesnih gulaša, kolača, namaza od kestena ili se plodovi jedu kuvani ili pečeni. Osim lepog ukusa, kesten je veoma korisna biljka zbog mnogih zdravstvenih dobrobiti, među kojima je čak i pomoć u mršavljenju, piše sajt "She".

Vlakna
Kesten je hranjiva namirnica koja sadrži visok procenta vlakana, više nego drugi orašasti plodovi poput oraha, pistaća i lešnika. Hrana bogata vlaknima pomaže u dužem zadržavanju osećaja sitosti, a kesten ima i nizak glikemijski indeks, pa pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Vitamini i minerali
Kesten je bogati nutrijentima, sadrži vitamin C, kalijum, magnezijum i bakar, aminokiseline i antioksidanse, a 100 g ovog ploda sadrži 195 kalorija i 40 mg vitamina C koji doprinosi zdravlju zuba, kostiju i krvnih sudova i štiti od štetnog uticaja slobodnih radikala. Bogat je i B vitaminima tiaminom, riboflavinom i niacinom i odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora.

Folna kiselina
Ovaj šumski plod sadrži i folnu kiselinu, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću, a izuzetno je važna za razvoj crvenih krvnih zrnnaca i sintezu DNK, pa je važan deo ishrane trudnica.

Esencijalne masne kiseline
U poređenju sa orasima, bademima i drugim orašastim plodovima koji takođe sadrže masne kiseline, kesten spada u plodove s najmanje masti.

Pogledajte još