Hoćeš dete - baci cigarete!

BEČ - Muškarci koji žele da, uz pomoć najsavremenije tehnike lečenja steriliteta, postanu očevi treba da prestanu da puše i tako povećaju izglede na uspeh medicinskog tretmana.
Naučnici su dokazali: pušenje menja osobine DNK u spermi i lekari u Nemačkoj sumnjaju da ove promene mogu oštetiti embrion začet "in vitro" (IVF) ili ICSI, metodom lečenja muškog steriliteta koja omogućava da se samo jednim spermatozoidom oplodi žensko jajašce.

"Možemo pretpostaviti da bi odricanje od pušenja moglo koristiti parovima koji se podvrgavaju tehnikama IVF ili ICSI", rekao je dr Mihael Cicman sa nemačkog Instituta za reproduktivnu medicinu.

On je upozorio da će zahvati u postupku IVF ili ICSI biti dva ili tri puta neuspešniji u muškarca pušača nego u nepušača.

"Pušenje po svoj prilici ima štetan uticaj u toku procedure oplodnje ali pušenje dodatno oštećuje DNK u spermi što može pogubno uticati na razvoj embriona",  upozorio je dr
Cicman.

U istraživanju 301 para koji su podvrgnuti IVF i ICSI tretmanu, 22 odsto žena čiji su partneri pušači ostalo je u drugom stanju kroz postupak ICSI u poređenju sa 38 odsto žena čiji su partneri bili nepušači. Doktor Cicman je naglasio da su slični rezultati postignuti i u parova koji su prošli kroz IVF postupak.

"Rezultati nesumnjivo pokazuju da se u muškaraca pušača značajno smanjuje uspešnost u bilo kojoj od dve reproduktivne metode", zaključio je dr Cicman.

Međuitim, u slučaju da oba partnera puše, rezultati su još gori jer pušenje loše utiče i na žene pošto one "proizvode" manje jajašca sposobnih za oplodnju.

"Naglašavamo da parovi koji puše ne samo da ugrožavaju sopstveno zdravlje, već pušenje predstavlja potpuno suvišan rizik za ženu koja se podvrgava hormonalnoj stimulaciji začeća",- upozorio je dr Cicman.

Zahvaljujući novoj reproduktivnoj tehnologiji, u svetu je rođeno više od milion beba od vremena rođenja Luis Braun, prve "bebe iz epruvete" pre 28 godina. Otada je IVF najuspešniji postupak u oplodnji.
 
(FoNet)
30. mart 2009.

Pogledajte još