Dečaci u pubertet ulaze i sa šest godina?!

Američka pedijatrijska akademija je nakon podataka sakupljenih istraživanjem oko 4.000 dečaka širom Amerike, objavila da, u proseku, beli i hispano dečaci u pubertet ulaze oko desete godine dok mladi afroamerikanci sazrevaju godinu dana ranije.

Iako je opšte poznato da devojčice mlađe ulaze u pubertet, ovo istraživanje je među prvima koje tvrdi da i dečaci ranije sazrevaju. Čak devet posto belih dečaka pokazalo je prve znakove puberteta i u šestoj godini, dok taj procenat kod afroamerikanaca iznosi čitavih 20 posto.

Razlozi ovakve promene su još nejasni ali doktori upozoravaju da je moguće da rezultati nisu potpuno tačni jer su istraživači koji su vršili studiju volontirali za ceo projekat pa je moguće da im je lični interes uticao na krajnji ishod.

Rani pubertet je kod devojčica povezivan sa povećanom šansom za razvijanje raka dojke ali nije jasno da li on predstavlja opasnost i za dečake.

Ako je tačno da dečaci ranije ulaze u pubertet, nije i dalje jasno da li to ima ikakve nuspojave”, izjavio je Dr. Vilijam Adelman, član Američke pedijatrijske akademije, saznaje Dejli mejl.

Pogledajte još