Partizan ponovo izgubio od CSKA, gotova sezona u Evropi

BEOGRAD, 31. marta 2009. (Beta-Fonet (old_image)) - Košarkaši Partizana završili su ovosezonsko učešće u Evroligi, pošto su u Beogradskoj areni izgubili i treću utakmicu četvrtfinalne serije sa moskovskim CSKA - 56:67 (14:15, 14:18, 10:19, 18:15).

Jedini igrač Partizana sa dvocifrenim učinkom u poenima bio je Novica Veličković, koji je postigao 24 koša, ali nije imao pravu podršku saigrača.

Najefikasniji u redovima aktuelnog šampiona Evrope bili su Ramunas Šiškauskas sa 20 i Matjaž Smodiš sa 18 poena.

CSKA se tako i sedmi uzastopni put plasirao na završni turnir Evrolige, koji će se ove godine igrati od 1. do 3. maja u Berlinu.

Moskovski tim je potpuno zasluženo izborio plasman među četiri najbolja tima Evrolige, takmičenja koje je osvajao 2006. i 2008. godine, pošto Partizanu ni na jednoj od tri utakmice nije dozvolio da postigne ni 60 poena.

CSKA je na prvoj utakmici sa Partizanom pobedio sa 56:47, na drugoj, takođe u Moskvi, bio je još ubedljiviji 77:50, a i večeras je u Beogradu "crno-belima" zadavao velike probleme čvrstom igrom i odličnom odbranom.

Partizan je na početku meča uspevao da izdrži nalete CSKA, ali je teško prolazio kroz reket gostiju, što je bio problem tokom svih 40 minuta.

Početkom druge četvrtine CSKA je prvi put stekao osetniju prednost, pošto je poveo sa pet poena razlike, koju je sačuvao do kraja poluvremena - 33:28.

Sjajni Veličković uspevao je da u prvih 20 minuta donekle zadrži Partizan u meču, ali je u nastavku to bilo premalo za protivnika kvaliteta CSKA.

Malom serijom od 4:0 na početku drugog poluvremena CSKA je stigao i do devet poena prednosti 37:28, a vođstvo je sigurno čuvao pre svega prepoznatljivom čvrstom igrom, na granici faula, što je i uzrokovalo mali broj koševa.

Najveću prednost CSKA je imao pri kraju treće četvrtine, kada je bilo "plus 14" za Moskovljane 49:37. Do tada se u redove Partizana već uvukla nervoza, pa je "crno-bele" izdao i šut.

Poslednja četvrtina bila je samo formalnost, pošto Partizan nije uspeo da ugrozi prednost CSKA. U finišu je utakmica bila na kratko i prekinuta, pošto su navijači Partizana, iznervirani sudijskim odlukama, na teren bacili upaljače, novčiće, poneki mobilni telefon, pa i bravu.

(old_image)"Grobari" su, ipak, posle utakmice ostali da pesmom pozdrave "crno-bele" i oproste se od evropske scene za ovu sezonu.

Utakmica je, inače, protekla u pravom sportskom ambijentu, a na tribinama je bilo i nekoliko desetina navijača iz Moskve.

Početak je kasnio nekoliko minuta, pošto je teren morao da se očisti od papirnih rolni ubačenih sa tribina.

Navijači Partizana su tokom utakmice istakli i dva ogromna transparenta kojima je kritikovan rad policije. Na jednom transparentu bio je prikazan policajac kako ubija čoveka u kolima, a na drugom kako više njih pendrecima tuče nekoga na zemlji.

Dvorana: Beogradska arena; Gledalaca: 21.352; Sudije: Voreadis, Koromilas (Grčka), Martin (Španija).

Partizan: Tepić 8, Milošević, Rašić 6, Tripković, Veličković 26, Lazme 2, Aleksić, Vitkovac, Božić 3, Rakočević 3, Veseli 6, Vraneš 2.

CSKA: Zisis 2, Kejru, Smodiš 18, Šiškauskas 20, Holden 5, Lorbek 10, Voroncevič, Lengdon 9, Šved, Kaun, Krijapa 3, Moris.

Pogledajte još