Gardijan: Da li je bivša SFRJ bolja od Nemačke?

BEOGRAD, 1. aprila 2009. (Beta) - Prošlo je gotovo 20 godina od kada je Franc Bekenbauer pogrešno procenio da će ujedinjena Nemačka biti neprikosnovena u svetskom fudbalu, ali zato čak pet zemalja bivše SFRJ sada ima šansu da se plasira na Mundijal u Južnu Afriku, piše londonski "Gardijan".

U tekstu Džonatana Vilsona, novinara koji već duži niz godina prati istočnoevropski fudbal, navodi se da samo Crna Gora nema šansu za plasman na SP i to zbog činjenice da je u kvalifikacije ušla kao nova država, bez FIFA koeficijenta, što joj je donelo težak žreb.

"Gardijan" ističe da je Bosna i Hercegovina prošle subote, bez ključnih igrača Vedada Ibiševića i Seada Salihovića, pobedila na gostovanju Belgiji sa 4:2.

"Sve procene pre početka takmičenja nisu svrstavale Bosnu među favorite. Iskreno, ni po jednoj logici, oni ne bi bili na drugom mestu u svojoj grupi", navodi "Gardijan", podsećajući na probleme u nacionalnom savezu, koji su rešeni dolaskom hrvatskog stručnjaka Ćire Blaževića na mesto selektora.

"Njegova ekscentričnost graniči se sa genijalnošću. Ko bi drugi pronašao golmana osrednjeg srpskog prvoligaša Javora Nemanju Supića i dao mu priliku da debituje u Belgiji?", pita se autor članka.

Ukoliko reprezentacija BiH večeras pobedi Belgiju u Zenici, a Turska ne savlada Španiju, izabranici Ćire Blaževića učvrstiće se na drugom mestu, iza "crvene furije".

Sjajnu predstavu prošlog vikenda, kako navodi "Gardijan", pokazala je i reprezentacija Srbije, koja je u Konstanci savladala Rumuniju sa 3:2 i ostala na čelu Grupe sedam.

Francuzi bi večerašnjom pobedom nad Litvanijom mogli da se približe na dva boda "orlovima", ali "Gardijan" podseća da izabranike Remona Domeneka u septembru čeka najteže gostovanje u Beogradu.

Selekcija Slovenije u Grupi četiri zauzima četvrto mesto na tabeli, ali ima samo dva boda manje od vodeće Severne Irske. Slovenci su odigrali već dve teške utakmice sa Češkom, a povoljna činjenica za "zmajčeke" je ta što ih u nastavku čekaju i dva duela sa slabim San Marinom.

Reprezentacija Hrvatske u Grupi šest zauzima drugo mesto, sa pet bodova manje od Engleske. Iako "vatreni", prema oceni "Gardijana", igraju lošije nego u kvalifikacijama za EP prošle godine, ekipa Slavena Bilića i dalje ima realne šanse za plasman na Mundijal.

Glavni konkurent Hrvatskoj za drugo mesto biće Ukrajina, ali prednost "vatrenih" je u tome što će tog protivnika dočekati na stadionu "Maksimir" u Zagrebu.

Autor teksta je, uz, kako je napisao, opširne i ponekad naporne konsultacije sa novinarima iz zemalja bivše SFRJ, objavio kako bi trenutno izgledao sastav najboljih 11 sa prostora nekadašnje države.

Samir Handanović (Slovenija, Udineze), Darijo Srna (Hrvatska, Šahtjor), Nemanja Vidić (Srbija, Mančester junajted), Josip Šimunić (Hrvatska, Herta), Ivica Dragutinović (Srbija, Sevilja), Dejan Stanković (Srbija, Inter), Luka Modrić (Hrvatska, Totenhem), Edin Džeko (BiH, Volfsburg), Goran Pandev (Makedonija, Lacio), Mirko Vučinić (Crna Gora, Roma), Eduardo (Hrvatska, Arsenal).

Pogledajte još