Evropski klubovi podneli tužbu protiv EHF i IHF

BRISEL, 1. aprila 2009. (Beta-AP) - Grupa vodećih evropskih rukometnih klubova zapretila je danas osnivanjem sopstvene lige i podnela tužbu Evropskoj komisiji protiv Evropske (EHF) i Svetske rukometne federacije (IHF) zbog svađe oko kalendara takmičenja i plaćanja osiguranja igračima.

Grupu "Klab Hendbol" ("Club Handball") čine 24 najbolja kluba iz Španije, Nemačke, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Slovenije, Danske, Švedske i Švajcarske.

"Ukoliko uskoro ne dođe do dogovora između strana u ovom sporu, klubovi će formirati novo takmičenje, slično Ligi šampiona", izjavio je generalni menadžer Grupe Gerd Bucek.

U tužbi podnetoj sudskim organima Evropske unije klubovi su naveli da EHF i IHF imaju monopol na određivanje kalendara međunarodnih takmičenja.

Ukoliko "Klab Hendbol" dobije tužbu, to će dovesti do velikih promena u načinu funkcionisanja rukometa, kao što je svojevremeno "Slučaj Bosman" uticao na transfere u fudbalu.

Rukometni klubovi su u tužbi pisanoj na 40 strana naveli da uslovi puštanja igrača na utakmice nacionalnih timova "nisu fer", podsećajući da zbog tih obaveza pojedinci odsustvuju i do 100 dana godišnje.

Klubovi zameraju međunarodnim federacijama na "unilateralnom" načinu određivanja kalendara takmičenja i na tome što "marketinški najbolji termini uvek pripadaju takmičenjima nacionalnih timova, koja organizuju EHF i IHF".

Konkretan primer za to, kako se navodi u tužbi, su zimski meseci kada fudbalska takmičenja uglavnom imaju pauzu. Tada, po mišljenju klubova, postoji veće interesovanje za ostale sportove, ali ti termini koriste se za takmičenja reprezentacija.

"Zamislite da ste prodavac sladoleda, a zabranili su vam da ga prodajete tokom leta", slikovito je objasnio Bucek.

Advokat evropskih rukometnih klubova Žan-Luj Dipon rekao je da njegovi klijenti žele da se, sa pravne tačke gledišta, razjasne sve ove nedoumice.

"Klubovi smatraju da imaju pravo da sami organizuju međunarodna takmičenja u kojima će sami učestvovati", kazao je on.

Ni EHF, ni IHF nisu odmah želeli da komentarišu tužbu klubova.

Ipak, prošlog vikenda izvršni komitet EHF saopštio je da je "postignut dogovor o nekim stvarima, kao što je finansijska kompenzacija klubovima i plaćanje osiguranja igrača dok se nalaze na takmičenjima reprezentacija".

Gerd Bucek, međutim, rekao je da ova odluka nema veliki značaj, pošto "najverovatnije neće dobiti podršku na kongresu EHF".

U Evropi postoji tri miliona registrovanih rukometaša i rukometašica, a najbolji klubovi kontinenta često igraju u punim halama kapacitata 20.000 mesta, kao što je to slučaj u Nemačkoj.

Finale Svetskog prvenstva prošle godine između domaćih "pancera" i Poljske bilo je najgledaniji sportski televizijski program u 2008. u Nemačkoj.
.

Pogledajte još