Najbolji bokser sveta zove Sjekloću na duel

BEOGRAD, 28. oktobra 2012. (Beta) - Crnogorski bokser Nikola Sjekloća dobio je ponudu da se bori protiv ujedinjenog šampiona supersrednje kategorije i jednog od najboljih boraca sveta Andrea Vorda, a sledeće nedelje bi trebalo da se zna da li će do borbe doći.

Sjekloćin menadžer Luka Popović rekao je agenciji Beta da veruje da su šanse da dodje do borbe sa Vordom "nešto više od 50 odsto", ali je kazao da će njegov bokser sledeće godine sigurno boriti za titulu prvaka sveta u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC).

"Problem je što Nikola nije dovoljno poznat u Americi u najširim krugovima. Ako se ne ugovori ova borba, isteći će šest meseci roka obavezne odbrane titule za Vorda. Ako se on odluči za (Kelija) Pavlika, moraće da napusti WBC titulu, a Nikola je tu rangiran kao prvi i sigurno će se boriti za taj pojas sledeće godine", rekao je Popović.

Promoter Tom Braun, iz kompanije Gusen-Tutor koja predstavlja Vorda, kontaktirao je putem i-mejla, u koji je Beta imala uvid, Popovića i ponudio mu je borbu. Srpski menadžer je dalje pregovore prepustio Sjekloćinom promoteru Golden Boju, i razgovori bi trebalo da se završe u toku sledeće nedelje.

"Mislim da su nam šanse nešto više od 50 odsto da do meča dodje. Ako se to ne desi, planiramo da se borimo u januaru u Njujorku protiv Sakija Bike, drugog na WBC listi i dodjemo u poziciju obaveznog izazivača", objasnio je Popović.

Sjekloća je ranije trebalo da se bori protiv Entonija Direla, ali je taj meč otkazan pošto se Amerikanac povredio u saobraćajnoj nesreći. Ovaj rodjeni Nišlija odrastao u Beogradu ima pisano uverenje da će učestvovati u meču za prvaka sveta.

"Najviše bih voleo da dodje do meča sa Vordom. Naravno, ne možemo da mu pretimo, ali se nikoga ne plašimo. Nikola će biti spreman 100 odsto, i fizički i taktički", rekao je Popović.

Andre Vord je šampion u verzijama WBC i WBA i na svim opštim listama najboljih boksera na svetu nevezano za kategoriju se rangira medju prva tri.Ovaj Amerikanac je olimpijski šampion iz 2004. godine i pobednik je turnira "Super šest". U septembru je tehničkim nokautom odbranio titulu protiv izuzetnog Čeda Dosona, šampiona u poluteškoj kategoriji.

Trenutno se u SAD vode i pregovori oko mogućeg meča Vorda i Kelija Pavlika, nekadašnjeg kralja srednje kategorije, koji je imao problema sa alkoholizmom i neaktivnošću i koji nije dobro rangiran da se bori za titulu, ali je izuzetno popularan u svojoj zemlji.

Sjekloća je internacionalni WBC šampion. On je u julu na poene pobedio Francuza Hadilaha Mahmudija, što mu je bio prvi meč od kada ga zastupa Golden Boj, jedan od dva najveća svetska promotera. Popović je objasnio koliko je velika razlika od kada ima pomoć velike kuće.

"Nikola je bio i na visinskim pripremama, a za sledeći meč će imati i profesionalnu fizičku pripremu i odgovarajuće sparing partnere. Kada se zna kako smo se spremali pre toga, ovo što smo uradili sa Sjekloćom je, jednostavno, magija. Bez kvalitetnih priprema, bez sparinga, bez igde ikoga...Za svoj sledeći meč će biti potpuno spreman, jer sada možemo da se pripremamo kako treba", rekao je Popović.

Sjekloća u profesionalnoj karijeri ima 25 pobeda, bez poraza. Dok je Vord takodje neporažen, a ima trijumf više

"Ma, bre, videćete vi Nikolu! Sada ima sve što mu je nedostajalo da se spremi na miru. Mi smo ranije grešili, ali smo sada naučili, imamo pomoć i potpuno sam siguran da će se boriti za svetsku titulu, što na ovim prostorima dugo niko nije uspeo", dodao je Popović.

Veliki problem u ugovaranju šampionskih mečeva predstavlja bokserska politika, jer se promoteri i televizijske kuće više rukovode novcem, nego rangom na listama i zaslugama.

Popović je, medjutim, potpuno siguran da će Sjekloća dobiti priliku da se bori za pojas sledeće godine.

"Siguran sam sasvim, ne razmišljam uopšte da to ne može da se desi. Samo je pitanje da li će se to desiti protiv Vorda, ili ćemo prvo da pobedimo Biku, pa onda kao obavezni izazivač da se borimo za upražnjeni pojas. Imam pisanu odluku o tome, dobar sam sa ljudima iz WBC-a, a u decembru idem na kongres tog tela u Meksiko i tu će se definitivno znati Nikolina dalja sudbina", rekao je Popović.

Pogledajte još