UO: Izveštaj o finansijskom poslovanju treba doraditi

NOVI SAD, 1. aprila 2009. (Beta) - Upravni odbor (UO) Naftne industrije Srbije (NIS) razmotrio je danas finansijsko stanje kompanije i jednoglasno doneo odluku da godišnji izveštaj za 2008. godinu treba doraditi, uzimajući u obzir rezultate današnje diskusije.

Osim ove informacije, na internet stranici NIS-a nisu navedeni ostali detalji u vezi sa izveštajem o poslovanju kompanije, kao i o završnom računu za 2008. godinu.

U javnosti su se nedavno pojavila dva završna računa o poslovanju NIS-a u prošloj godini. U jednom od izveštaja dobitak NIS-a bio je 2,3 milijarde dinara, a u drugom, koje je potpisalo novo rukovodstvo kompanije, gubitak je bio 3,8 milijardi dinara.

Predsednik UO NIS-a Dmitrij Mališev izjavio je da je na današnjoj sednici "vođen konstruktivan i produktivan dijalog o najvažnijim aspektima rada kompanije".

"Došlo se do optimalnih rešenja koja su jednoglasno podržali svi članovi Upravnog odbora. Siguran sam da će ova rešenja doprineti povećanju efikasnosti i dinamičnom razvoju kompanije", rekao je Mališev.

UO NIS-a danas je doneo i odluku da se 21. aprila održi Skupština akcionara kompanije, čiji će dnevni red biti dostavljen naknadno.

UO je odlučio i da se Danica Drašković kooptira kao peti član Odbora od strane Republike Srbije.

Danas je razmotren i tok realizacije investicionih programa, a zaključeno je da će kompleksni program modernizacije i rekonstrukcije proizvodnje biti dostavljen na odobrenje u trećem kvartalu 2009. godine.

Osim toga, UO je ocenio kao uspešne rezultate sprovedenog tendera za isporuku sirove nafte.

Kako se navodi, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je upravi predstavio plan za povećanje produktivnosti, posebno istakavši širenje baze klijenata, analizu postojećih i potencijalnih tržišta za prodaju, razvoj maloprodajne mreže, kao i realizaciju programa za vraćanje duga.

Povodom izmene organizacione strukture NIS-a, on je rekao da je osnovni preduslov za promenu organizacione strukture neophodnost povećanja konkurentnosti kompanije i efikasnosti poslovanja, kao i stvaranje uslova za realizaciju velikih investicionih programa i kontrole njihovog ostvarivanja od strane akcionara kopanije.

UO NIS-a danas je formirao Izvršni odbor kompanije u čijem sastavu je devet članova.

Pored generalnog direktora, članovi Izvršnog odbora su izvršni direktor NIS Naftagasa Sava Đurić, izvršna direktorka NIS Petrola Olivera Basta, izvršni direktor NIS TNG-a Vladimir Tešić i rukovodilac Funkcije za ekonomiju, finansije i računovodstvo Aleksej Urusov.

Članovi Izvršnog odbora su i rukovodilac Funkcije za organizaciona pitanja Jurij Masijanski, rukovodilac Funkcije za investicije i razvoj Nikolas Petri, direktor za pravna i korporativna pitanja NIS-a Roman Kvitko i direktor za korporativnu zaštitu NIS-a Igor Tarasov.

daz/bom/dar

Pogledajte još