Srbija pobedila Švedsku sa 2:0

BEOGRAD, 1. aprila 2009. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Švedske sa 2:0, pred više od 20.000 gledalaca, u prijateljskoj utakmici u Beogradu. 

Golove na meču postigli su Nikola Žigić u 1. minutu meča i Boško Janković u 82. minutu.

Tok utakmice odredio je prvi gol Srbije koji je Žigić postigao posle auta koji je izveo Branislav Ivanović. Žigić se pored dvojice Šveđana izborio za skok i glavom lobovao golmana Švedske Andreasa Isaksona.

Potom je usledio period dominacije Šveđana, koji su imali nekoliko šansi, ali nisu uspeli do postignu gol, jer je golman Vladimir Dišljenković zaustavio šuteve Sebastijana Larsona i Henrika Larsona.

Srbija je ubrzo uspostavila ravnotežu na terenu i kako je utakmica odmicala, igrala sve bolje. Do kraja prvog poluvremena imala je još jednu dobru šansu, kada je Danko Lazović u sudijskoj nadoknadi na grudi dobro primio jednu dugu loptu i snažno tukao iz voleja, ali pravo u Isaksona.

Domaći fudbaleri su u drugom poluvremenu imali potpunu kontrolu nad igrom i Šveđanima nisu dozvolili da ugroze njihov gol. Srbija je pretila uglavnom sa bokova, ali su Šveđani uspevali da u poslednjim trenucima otklone opasnost posle centrašuteva.

Napadi "orlova" su se isplatili u 82. minutu, kada je Janković istrčao kontru i dodao Marku Panteliću, koji je zadržao loptu i potom je vratio, a Janković je sa osam metara bio precizan.

Srbija je do kraja meča postigla još jedan gol preko Branislava Ivanovića, ali je poništen zbog preoštrog duela u skoku.

Selektor Srbije Radomir Antić na konferenciji za novinare posle utakmice izrazio zadovoljstvo zbog ponašanja svojih igrača.

"Mogu oni da odigraju nekad bolje, nekad lošije, ali bih zbog njihovog ponašanja s njima išao i na kraj sveta. Još jednom smo pokazali opredeljenje da igramo napadački fudbal", rekao je Antić.

(old_image)On je ocenio da je publika na stadionu Partizana imala prilike da uživa u "prekrasnim detaljima fudbala".

"Stanković je menjao pravce, Krasić driblao, Vidić je osujetio njihove napade, manje iskusni fudbaleri su zadovoljili i potpuno me raduje što se kao porodica širimo", kazao je Antić.

Selektor Švedske Lars Lagerbek rekao je da je zaovoljan igrom, ali ne i rezultatom.

"Dobro smo igrali, ali smo kod oba gola kažnjeni za greške. Prvi put smo se uspavali, a drugi put smo bili kažnjeni zbog izgubljene lopte na sredini terena. Ipak, nadali smo se ovakvoj utakmici, jer je ona bila pravi test za nas", rekao je Lagerbek.

On je dodao da je njegovom timu mnogo nedostajao napadač Zlatan Ibrahimović, pa su Šveđani u ofanzivi imali probelema da prođu Nemanju Vidića.

"Srbija ima zaista dobar tim. Jako je teško izdvojiti nekog, ali Vidić je zaista pravi predvodnik ekipe", rekao je Lagerbek.

Utakmica je odigrana u sklopu priprema za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi.

Srbija će sledeće mečeve kvalifikacija igrati 6. juna u Beogradu sa Austrijom i četiri dana kasnije u Toršavnu sa Farskim Ostrvima. 

Stadion Partizana : 17.890 gledalaca

Srbija: Dišljenković (od 36. minuta Isailović) - Ivanović, Obradović (od 65. minuta Kolarov), Subotić, Vidić, Stanković (od 46. minuta Kačar) - Krasić, Kuzmanović, Jovanović (od 46. minuta MIloš Ninković) -Žigić (od 70. minuta Janković), Lazović (od 46. minuta Pantelić).

Švedska: Isakson - Nilson (od 46. minuta Johanson), Melberg (od 46. minuta Majstorović) , Hanson, Edman - Lindgren, Vilhelsmon, Sebastijan Larson, Elm - Berg, Henrik Larson (od 46. minuta Nanskog).

Pogledajte još