"Robin Hud" iz Obrenovca ukrao 11 miliona dinara i "podelio ih sirotinji"

- Osumnjičeni je sam došao u zgradu beogradske policije, zatražio inspektore za privredni kriminal i priznao krađu. Kolege su bile iznenađene tim njegovim priznanjem - piše "Blic" citirajući sagovornika iz policije.

Osumnjičeni Grčić je ispričao da je prilikom punjenja i pražnjenja osam bankomata, od juna do 26. oktobra, uzimao izvesnu sumu novca, da bi se taj iznos koji je protivpravno prisvojio popeo na više od 11 miliona dinara. On je bankomate dopunjavao sa manjim iznosom novca nego što je trebalo i manje nego što je prikazivao u poslovnoj dokumentaciji, a razliku je zadržao za sebe.

Nova Agrobanka dosad nije dovođena u vezu sa poslovnim malverzacijama kao stara Agrobanka, koja je mahinacijama prilikom dodela kredita oštećena za više od 200 miliona evra. U istrazi zloupotreba u staroj Agrobanci uhapšeno je više od 20 osoba, na čelu s Dušanom Antonićem, bivšim predsednikom Izvršnog odbora. Privedeno je i nekoliko njegovih saradnika, članova Izvršnog odbora, kojima se stavlja na teret da su novac davali grupama povezanih pravnih lica bez adekvatnog obezbeđenja i protivno Zakonu o bankama, aktima NBS i internim aktima Agrobanke.

- Novca, međutim, nema. Tvrdio je da je novac delio sirotinji, a to njegovo opravdanje da je moderni Robin Hud malo je nelogično. Istražujemo šta je sve kupio od tih para, jer je proneverio više od 100.000 evra, gde ih je sakrio - priča sagovornik "Kurira".

Za sada nije poznato da li se Grčić sam prijavio policiji zbog savesti ili je možda neka interna kontrola u banci otkrila njegovu proneveru, pa su mu kolege predložile bolje da sam ode i ispriča o svojoj krađi nego da banka protiv njega podnosi prijavu.

- Pretpostavljamo da se na nagovor nadležnih iz Nove Agrobanke prijavio, i da je interna kontrola, obavljena pred prelazak u Poštansku štedionicu, ustanovila njegovu proneveru - kaže sagovornik “Blica”.

On takođe dodaje da je osumnjičeni blagajnik zloupotrebljavao svoj položaj kad god je mogao, ali i da nije drugima omogućavao imovinsku korist na štetu banke, već samo sebi.

Čelnici Agrobanke uhapšeni su 8. avgusta, a dve nedelje kasnije priveden je Radoslav - Lale Sekulić, vlasnik “Habit grupe”, sa svojim najbližim saradnicima.

Oni se sumnjiče da su uzeli od Agrobanke 5,5 milijardi dinara kredita, koji nisu vratili.

Pogledajte još