Top osam kulinarskih saveta

Međutim ako ste tek nedavno počeli da se zanimate za pripremanje specijaliteta u svojoj kuhinji, ovi saveti će vam biti zlata vredni.

1. Kako sprečiti testeninu da se slepi?
Važno je da posuda u kojoj je kuvate bude dovoljno velika te da se testenina kuva u dosta slane vode. Važno je i da je ne prekuvate, zato se držite predviđenog vremena kuvanja naznačenog na pakovanju. Nemojte je ispirati posle kuvanja, a kašičicu ulja (po mogućnosti maslinovog) dodajte pošto je skuvana.

2. Kako ćete znati da li je vino pokvareno?
Ako je miris vina kiselkast ili vuče na buđ (kao npr. mokre novine), više nije dobro. Ako vino (belo ili crno) potamni, takođe više nije preporučljivo.

3. Kako začinske biljke održati svežim?
Osušeni začini nisu isto što i sveži. Da bi začinske biljke bile sveže, tretirajte ih kao odsečeno cveće. Podkrešite stabljike, zaronite ih (ili korenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čašu ili posudu te ih lagano pokrijte plastičnom kesicom i stavite u frižider (izuzetak: bosiljak mora da bude na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora toplote). Menjajte vodu svakih dan-dva.

4. Kako sprečiti plakanje kad seckate luk?
Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Luk nadražuje oči jer sečenjem oštećujete ćelije, pri čemu dolazi do hemijske reakcije koja stvara kisele gasove. Oštriji noževi manje će oštetiti ćelije i manje ćete plakati. Osim toga, možete da prvo luk smrznete u zamrzivaču ili stavite upaljenu sveću u blizini.

5. Kako znati da li su jaja sveža?
Sveža jaja su teža i potonuće na dno posude s vodom, gde će leći na bočnu stranu. Manje sveže jaje potonuće na dno, ali će dno posude dodirivati vrhom. Pokvareno jaje će plutati.

6. Postoji li jednostavan način ljušćenja belog luka?
Beli luk stavite na dasku za seckanje i omekšajte gnječenjem jačim pritiskom na širu stranu kuhinjskog noža.

7. Možete li da zamenite sodu bikarbonu praškom za pecivo (i obrnuto)?
Ne i da. Oba proizvoda pomoći će da se hrana koju pečete podigne, a prašak za pecivo sadrži i sodu bikarbonu. Ali to su dva različita proizvoda. Soda bikarbona može da bude gorka, osim ako je u kombinaciji s kiselim sastojkom. Dakle, prašak za pecivo može zameniti sodu bikarbonu, iako može promeniti ukus proizvoda. Soda bikarbona ne može da zameni prašak za pecivo osim ako se u nju ne doda vinska kiselina (2:1), piše Magazin.

8. Kako sprečiti da kolači ostanu pretanki?
Verovatno je kriv maslac. Topljenje putera u mikrotalasnoj je pouzdan način da kolačići budu poput palačinke. Umesto toga, neka maslac odstoji na sobnoj temperaturi bar 30 minuta. Da biste ubrzali proces, isecite ga na manje komadiće. Trebalo bi da bude mekan na dodir, ali ne i potpuno rastopljen.

Pogledajte još