Izložba "Recepti za zdrav život iz 1877"

“Posle rada potraži zabavu, vesela misao u pola je zdravlje“, samo je jedno od brojnih uputstava za zdrav i dug život, o čemu je još 1877. pisao Jovan Valenta u časopisu “Nauka o očuvanju zdravlja”. Ovaj, ali i brojni drugi časopisi i knjige pisane na srpskom jeziku i štampane do 1900. godine, prvi put su predstavljeni danas na otvaranju izložbe „Iz riznice Biblioteke Prirodnjačkog muzeja“ u galeriji opštine Vračar.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide 64 naslovne strane knjiga i osam naslovnih strana časopisa.

"Ovo su eksponati koji se u biblioteci Prirodnjačkog muzeja čuvaju pod specijalnim uslovima, zbog izuzetne vrednosti i ne smeju se svakodnevno koristiti. Među njima najznačajniji su Pančićevi prvi udžbenici za učenike Velike škole ili Makrobiotika iz 1826. u kojoj se nalaze principi zdrave ishrane koje koristimo i u savremenom, modernom dobu",
rekla je mr Tanja Ćirić, koautorka izložbe i bibliotekarka Prirodnjačkog muzeja.

Prema rečima autorki najveću pažnju privlači popularni deo literature u kojima su izneta uputstva koja “život skraćuju i produžavaju”, a koja su primenljiva i danas.

"Uputstva za zdrav i dug život i makrobiotika u okviru koje je predstavljen poseban sistem ishrane i očuvanja zdravlja iz 1826., a na bazi koje i danas ljudi rade toleranciju na hranu pomoću koje se reguliše zdravlje i kilaža. U časopisima i knjigama pisano je i o tome koliko na zdravlje utiče vaspitanje, brak, trošenje snage, korišćenje slobodnog vremena, ishrana uopšte i tome slično ", objašnjava mr Marina Mučalica, koautorka izložbe i bibliotekarka.

Ona napominje da je izložen samo deo knjiga iz perioda do kraja 19. veka, a biblioteka inače poseduje više od 30 hiljada naslova.

Izložba je otvorena do devetog novembra.

Pogledajte još