Oluja Sendi odnela 39 života, šteta desetine milijardi

NJUJORK, 30. oktobra 2012. (Beta-AP) - Broj žrtava uragana Sendi na istočnoj obali SAD porastao je u utorak na 39, a milioni ljudi su morali da se pomire sa činjenicom da će možda i danima ostati bez elekrične energije i javnog prevoze.

Oluja koja je na teritoriju SAD stigla u ponedeljak uveče, prekinula je struju za 8,2 miliona potrošača na istočnoj obali i čak zaustavila i predsedničku kampanju svega nedelju dana pre izbora.

Prema procenama prognostičke firme IHS Global insajts, superoluja će za sobom ostaviti materijalnu štetu od 20 milijardi dolara i dodatnih 10 do 30 milijardi u nematerijalnoj šteti, poput propuštenog poslovanja.

Stručnjaci ipak smatraju da šteta koju su pretrpeli Njujork i drugi delovi istočne obale dugoročno neće ugroziti ekonomiju SAD. Ekonomisti veruju da će blago usporavanje privrede u narednim nedeljama biti nadoknadjeno kroz radove na obnovi i popravci, što će doprineti rastu.

Područje pogodjeno olujom stvara oko 10 odsto privrednog dohotka SAD.

Tri velika njujorška aerodroma zatvorena su pošto je superoluja sinoć pogodila istočnu obalu SAD, a u Americi i svetu aviokompanije su otkazale oko 15.000 letova. Na istočnoj obali rad je obustavilo 70 odsto rafinerija, a njujorški metro prerpeo je najveću štetu u svojoj 108 godina staroj istoriji.

U Njujorku je zatvorena većina velikih mostova i tunela, kao i škole i pozorišta na Brodveju.

Pogledajte još