Ugrožavanja nezavisnosti RRA i RATELA?

0

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je u sredu zabrinutost povodom najava da bi zakonom o naknadi za korišćenje javnih dobara koji je u pripremi mogla da bude izmenjena i uzgrožena pozicija nezavisnih regulatornih tela – Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

„NUNS ne smatra dobrim i prihvatljivim rešenje koje bi podrazumevalo stavljanje izvora sredstava RRA i RATEL pod neposrednu kontrolu Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva“, navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a ističu da bi takav vid kontrole „omogućio vlastima da neposredno utiču na rad i odlučivanje nezavisnih regulatornih tela, što u osnovi vodi obesmišljavanju njihovog postojanja“.

„NUNS smatra da je nezavisnost izvora finansiranja od suštinskog značaja za funkcionisnaje svakog nezavisnog tela. Svaka izmena zakonske regulative koja bi podrazumevala stavljanje pod neposrednu Vladinu kontrolu novca namenjenog za finansiranje rada RRA i RATEL bila bi korak nazad i vodila bi ka jačanju uticaja države na sektor medija u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a apeluju na Ministarstvo finansija, koje priprema nacrt zakona o naknadi za korišćenje javnih dobara, da obavi širi krug konsultacija, jer rad RATEL i RRA zadire u pitanja slobode medija.

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.