Predlog da se ukine politika jednog deteta u Kini

Neki demografi ocenjuju rok koji je predložila Kineska fondacija za razvojna istraživanja kao smeo potez jedne organizacije koja je tako blizu centralnih vlasti. Drugi upozoravaju da bi postepen pristup, ako bi bio primenjen, i dalje bio nedovoljan da pomogne da se isprave problemi već nastali zbog strogog kineskog zakona o ograničenju broja dece po porodici.

Iz instituta navode da će konačna verzija njihovog predloga biti objavljena za "nedelju dve", ali neki kineski mediji dobili su kopije unapred.

Agencija Sinhua tako javlja da fondacija predlaže uvodjenje politike dvoje dece u nekim provincijama od ove godine, a širom zemlje do 2015. Ona predlaže da svako ograničavanje broja dece bude ukinuto do 2020.

"Kina je platila ogromnu političku i socijalnu cenu ove politike koja je rezultirala u društvenim sukobima, visokim administrativnim troškovima i indirektno dovela do dugoročne rodne neravnoteže na rođenju", navodi Sinhua delove izveštaja.

Agencija AP navodi da nije jasno da li su kineski lideri spremni da prihvate ove predloge. Kineska Nacionalna komisija za planiranje stanovništva i porodice nije još reagovala.

PEKING, 31. oktobra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još