Ko je najsrećniji čovek na svetu?

0

Verovali ili ne, nauka je toliko uznapredovala da može da izmeri nešto toliko apstraktno kao što je količina sreće. Pogledajte šta radi "najveći srećković na svetu"?

Neurolozi sa Univerziteta Viskonsin skenirali su mozak Matjea Rišara, bliskog poverenika Dalaj Lame, i proglasili ga najsrećnijim čovekom na svetu – ili bar najsrećnijm čovekom na svetu za koga oni znaju.

Skeniranje mozga ovog renomiranog budističkog mislioca pokazao je, naime, da siva masa njegovog mozga, dok meditira, emituje količinu gama talasa kakva “nikad ranije nije zabeležena u neurološkoj literaturi”. Gama moždani talasi povezuju se sa pamćenjem, učenjem, pažnjom i svesnošću

U okviru ovih istraživanja je ustanovljeno da je 12 godina redovnih dugih i kratkih meditacija na pažnju, samilost i emocionalnu ravnotežu učinilo da Rišarov mozak funkcioniše suštinski drugačije od mozga prosečne osobe, ali i da samo tri nedelje redovne meditacije od po 20 minuta, što je moguće svakoj prosečnoj osobi koja živi savremenim načinom života, pozitivno menja ljudski mozak.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.