Neophodna regionalna integracija medija

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Mediji u regionu moraju da se ujedine i da uspostave bolju saradnju, jer mala tržišta neće opstati i zato na region treba gledati kao "spas", ocenili su u sredu učesnici 3. Medija pres samita u Beogradu.

"Ne može biti ozbiljnog regionalnog funkcionisanja, ako političari ne vode ozbiljne regionalne politike i ako u tim državama nemamo stalne dopisnike i saradnju. Neophodna je regionalna integracija zbog nas samih i naših medijskih i ekonomskih interesa", rekao je na skupu u hotelu Metropol glavni urednik Večernjih novosti Manojlo Vukotić.

Vukotić je učesnicima skupa predložio da se osnuje Balkanska asocijacija medija koja bi doprinela upoznavanju i predstavljanju zajedničkih interesa medija u regionu.

Direktor Kolor pres grupe Robert Čoban ocenio je da mala tržišta neće izdržati i da je zbog toga neophodna regionalna saradnja. "Pozivam sve da maksimalno iskoriste te potencijale jer su oni dragoceni", kazao je Čoban.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković kazao je da mediji moraju više da koriste potencijale interneta, odnosno da putem njega naplaćuju svoje usluge.

"Štampani mediji u besparici nisu trenutno ni politički dobrodošli, a Internet je ozbiljna šansa u Srbiji koju mi još nismo naučili da naplatimo", rekao je Žarković.

On je ocenio da je vlasnička struktura medija u regionu loša i dodao da je reč "o društvima u previranju" gde se javljaju različiti politički i ekonomski uticaji.

Pogledajte još