Dobri rezultati uprkos poteškoćama

BEOGRAD, 31. oktobra 2012. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković podnela je u sredu Odboru za pravosudje izveštaj o radu agencije za 2011. godinu navodeći da je ta institucija uprkos poteškoćama ostvarila dobre rezultate.

Marković je rekla da se poteškoće odnose na pritiske na rad agencije, zatim nedostatak kancelarijskog prostora koji je rešen tokom 2011. godine, odricanje dela sredstava nakon rebalansa budžeta, kao i probleme po postupanju o sukobu interesa koji su rešeni tek nakon odluke Ustavnog suda da su dve javne funkcije nespojive.

Kako je dodala, nakon odluke suda ostao je samo jedan neizvršen predmet u 2011. godini koji se tiče sukoba interesa.

Ona je kazala da je ustanovljen registar javnih funkcionera kojih ima 20.000.

Govoreći o preporukama agencije, ona je navela da je neophodno usaglasiti druge zakone sa Zakonom o agenciji u oblasti sukoba interesa, da je potrebna adekvatna zaštita uzbunjivača kako se ne bi desilo da oni zbog prijave korupcije budu izloženi pritiscima, kao i da je potrebno da vlada zakone koje skupština treba da usvoji dostavlja i agenciji kako bi mogli dati svoje mišljenje o njima, na šta ima pravo.

Marković je ukazala da agencija nema direktan pristup bazama podataka i evidencijama koje vode drugi nadležni državni organi vezani za imovinu funkcionera i istakla da se podaci pribavljaju kroz dopise i odgovore na dopise i da često ima tehničkih grešaka.

Pogledajte još