Proverava se autentičnost snimka ubistva sirijskih vojnika

Video, čija autentičnost još nije potvrdjena, prikazuje kako pobunjenici tuku grupu zarobljenih vojnika, od kojih su neki ranjeni. Vojnici nisu vezani niti imaju povez na očima. Potom se vidi kako su ih pobunjenici poredjali po zemlji i pucali u njih. Nije jasno vidljiv tačan broj vojnika, ali izgleda kao da ih je desetak.

Amnesti Internešenel nazvala je video snimak "šokantnim" i navela da možda prikazuje "odvijanje potencijalnog ratnog zločina".

Jedna opoziciona organizacija navela je da su se ubistva dogodila u severnom gradu Sarakebu, gde su se proteklih nedelja vodile žestoke borbe izmedju pobunjenika i snaga predsednika Bašara el Asada.

Grupe za odbranu ljudskih prava navode da pokušavaju da potvrde autentičnost snimka. Snimak je napravljen u četvrtak kada je Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava javila da je bilo jakih pobunjeničkih napada na kontrolne punktove u Sarakebu.

Portparol Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da oni ispituju video snimak. On je rekao novinarima u Ženevi da u ovom trenutku to veoma liči na ratni zločin, i to još jedan ratni zločin počinjen u Siriji.

BEJRUT, 2. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još