Obama računa na podršku prijatelja iz Holivuda

LOS ANDJELES, 3. novembra 2012. (Beta-AFP) - Iako legendarni glumac i reditelj Klint Istvud tvrdi da Holivud nije uporište demokrata, u šta mnogi veruju, činjenica je da je Džordž Kluni samo jedna od brojnih zvezda koja podržava Baraka Obamu pred predsedničke izbore u SAD.

Nezaboravni inspektor Hari, čiji je nesuvisli dijalog s praznom stolicom na konvenciji Republikanske stranke na Floridi iznenadio posmatrače, ponovio je da će na izborima u utorak dati glas Mitu Romniju. "Nema mnogo vremena. O našoj zemlji je reč", poručio je Istvud.

Istvud nije jedino poznato ime na strani republikanskog kandidata, iako je Barak Obama stekao podršku Džordža Klunija, Roberta de Nira, Semjuela L. Džeksona, Skarlet Johanson, Leonarda DiKaprija, Morgana Frimana i Roberta Redforda.

"Holivudski glumci i dalje naginju demokratama", kazao je Frans presu Stiven Ros, profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije i autor knjige o političkom angažmanu u Holivudu.

Istvud je, s druge strane, uputio drugačiju poruku u svom govoru u Tampi. "Znam šta mislite. Mislite: 'Šta jedan filmski profesionalac radi ovde?' Mislite da su tamo svi levica. Ljudi to veruju, ali to zapravo nije slučaj. U Holivudu ima mnogo konzervativaca", kazao je glumac.

S druge strane političkog spektra, Džordž Kluni otvoreno pokazuje koga podržava, a jedan od primera je gala večera u korist Obame organizovana u maju ove godine u njegovoj kući u Holivudu.

Na toj večeri, koju je organizovao prvi čovek kompanije Drimvorks animejšen (DreamWorks Animation) Džefri Kacenberg, prikupljeno je 15 miliona dolara, a medju prisutnima su bili Barbra Strajsand, Robert Dauni Mladji i Džek Blek.

U Los Andjelesu je početkom oktobra održan još jedan dobrotvorni dogadjaj u korist Obame - na njemu su nastupili Stivi Vonder, Kejti Peri i "Ert, Vind end Fajer" (Earth, Wind and Fire). Medju prisutnima je bio i američki predsednik, a 6.000 prisutnih izdvojilo je ne manje od po 250 dolara.

Mitu Romniju ne nedostaje podrška u tom domenu - medju njegovim pristalicama su Kid Rok, gitarista Džin Simons iz grupe "Kis", Doni i Meri Ozmond i roker Mitlouf (Meatloaf).

Pogledajte još