Sastanak sirijske opozicije u Dohi

DOHA, 4. novembra 2012. (Beta-AFP) - U Dohi danas počinje sastanak Nacionalnog saveta, najveće sirijske opozicione koalicije, dok se na terenu nastavljaju borbe izmedju provladinih snaga i pobunjenika.

Oko 286 članova Nacionalnog Saveta trebalo bi da, tokom četvorodnevnog skupa, izglasaju novo rukovodstvo, kao i da izmene statut kako bi primili veći broj pristalica.

Na dnevnom redu će biti i inicijativa medjunarodne zajednice, posebno SAD, za izbor vlade u egzilu, na čelu sa bivšim poslanikom Rijadom Seifom.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u sredu je poručila da Nacionalni savet treba da postane "deo šire opozicione koalicije". Savet je optužio Vašington da želi da ga oblikuje po sopstvenoj volji, kao i da ga dovede do pregovora sa aktuelnim vlastima.

Sirijska vojska je u nedelju izvela vazdušne napade u regionu Damaska, nakon žestokih borbi pripadnika provladnih snaga i pobunjenika u gradu, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Sirijski avioni su izveli tri napada na istoku Gute, oblasti koja se graniči sa gradom, u kojoj je u subotu poginulo 14 ljudi, medju kojima deca i žene, navodi nevladina organizacija.

Pogledajte još