Hiljade nacionalista marširalo Moskvom

MOSKVA, 4. novembra 2012. (Beta-AP) - Hiljade nacionalista marširalo je u nedelju Moskvom uzvikujući slogan: "Moskva je ruski grad" kako bi izrazili netrpeljivost prema imigrantima sa Kavkaza i srednje Azije.

Marš je održan na Dan jedinstva, državni praznik uveden 2005. kao zamena za obeležavanja boljševičke revolucije.

Nacionalisti smatraju da Kremlj daje preterane privilegije useljenicima i manjinama dok etničke Ruse ignoriše,a protive se i vladinim subvencijama većinski muslimanskim kavkaskim republikama.

Policija procenjuje da je u maršu učestvovalo 6.000 ljudi. Novinska agencija ITAR-Tas javila je da je 25 lica koja su nosila nacistička obeležja uhapšeno u stanici metroa u centru grada, gde su uzvikivali slogane.

Istrazivanja su pokazala da skoro polovina Rusa oseća netrpeljivost prema imigrantima i useljenicima sa Kavkaza i iz Srednje Azije i da se ona često poklapa sa pokretom opozicije. Pokret je značajno porastao posle parlamentarnih izbora prošlog decembra, koji su široko vidjeni kao namešteni.

Jedna od najznačajnijih ličnosti opozicije, Aleksej Navalni, pozvao je Kremlj da "prestane da hrani Kavkaz", naročito Čečeniju.

Pogledajte još