Đelić: Đilas budući kandidat za premijera

Đelić je, gostujući na Televiziji B92, rekao da će gradonačelnik Beograda i favorit na predstojećim izborima za predsednika u DS Dragan Đilas biti kandidat demokrata za premijera u budućoj vladi, a da će i dosadašnji lider stranke Boris Tadić takođe obavljati neku od najvažnijih državničkih funkcija.
"Moja analiza je da Boris Tadić nije izgubio izbore zato što je bio predsednik i nadam se da će ponovo biti predsednik, ali naš narod je percipirao da je odgovoran i za ono što je radio premijer i zato smo odvojili predsednički princip od premijerskog, menadžerskog principa koji je oličen u Đilasu", objasnio je Đelić.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora DS, nakon koje je Tadić odustao od kandidature za lidera demokrata, dogodio se "zreo dogovor", jer je, na osnovu kandidatura lokalnih odbora, utvrđeno da je odnos odnos snaga otprilike 70 prema 30 odsto u korist Đilasa i da zato u političkim nesuglasicama u stranci ne treba ići do kraja.

Đelić je istakao da je u DS uvedena meritokratija, jer će se u vrhu stranke naći ljudi koji su postigli nesporne rezultate na lokalu.
"DS će kroz ovaj postupak dokazati da je u stanju da suoči različita mišljenja i promeni rukovodstvo, a to ne radi nijedna druga stranka i upravo zato verujem da će DS nastaviti da bude vodeća politička stranka na našem podneblju", kazao je Đelić, istakavši da promene u vrhu stranke neće za posledicu imati revanšizam prema funkcionerima koji podržavaju Tadića.

Komentarišući nezadovoljstvo nekih članova stranke ishodom političkog preuređenja DS, Đelić je rekao da je prirodno to što je bivši premijer Zoran Živković odlučio da napusti stranku budući da već godinama ne misli ništa dobro o njenim rezultatima.

Sa druge strane, Đelić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će Vuk Jeremić, iako se neće kandidovati za najviše stranačke funkcije, po povratku iz Njujorka biti deo poslaničkog kluba DS.

(Tanjug)

Pogledajte još