Vrednost geoloških istraživanja 50 miliona evra

BEOGRAD, 5. novembra 2012. (Beta) - Ukupna vrednost geoloških istraživanja u Srbiji prošle godine bila je 50 miliona evra, izjavio je u ponedeljak pomoćnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Zoran Danilović.

On je na medjunarodnoj konferenciji "Mineralni resursi u Srbiji - pokretačka snaga privrednog razvoja", kazao da se vrednost geoloških istraživanja u 2011. godini u centralnoj Srbiji procenjuje na oko 37 miliona evra.

Danilović je naglasio da su dobri rezultati u istraživanjima prošle godine postignuti u oblasti litijuma, zlata, kao i nafte i gasa.

Prema njegovim rečima, Srbija je jedna od zemalja koja je relativno bogata mineralnim resursima i to najviše energetskim - lignitom, a da od metaličnih resursa najviše ima bakra, cinka i olova.

"U Srbiji ima i odredjenih rezervi zlata, srebra i molibdena. Raspolažemo sa vrlo raznovrsnim mineralnim resursima, čak nas računaju u bogatije zemlje na Balkanu", kazao je on.

Danilović je naveo i da je u 2011. godini u Srbiji odobreno ukupno 127 rešenja za istraživanje i to najviše zlata, litijuma, bora i bakra.

On je dodao i da je zakonska regulativa u Srbiji uglavnom usaglašena sa Evropskom unijom, ali da u nekim delovima to nije dobro i da nije dalo dobre rezultate.

Pogledajte još