Antikviteti iz Letnjeg dvorca povučeni iz prodaje

PEKING, 5. novembra 2012. (Beta-AFP) - Aukcijska kuća Bonhams odustala je, posle oštrog protesta Kine, od prodaje dva umetnička predmeta ukradena iz Letnjeg kineskog dvorca tokom Drugog opijumskog rata, koji su Engleska i Francuska u 19. veku vodile protiv kineske dinastije Ćing.

"Bonhamsu je veoma žao zato što je plan o prodaji dva predmeta od žada uvredio Kinu", izjavio je Kolin Šeaf, predsednik Bonhamsa za Veliku Britaniju i Aziju.

Prošle nedelje Bonhams je najavio da će na aukciju staviti jednu vazu i carsku krunu od žada iz vremena kineske dinastije Ćian Long iz 18. veka, čija se vrednost procenjuje na oko 75 odnosno 125 hiljada evra.

Predstavnici kineske Državne komisije za nacionalnu baštinu zbog toga su oštro protestovali, a predsednik te organizacije Tan Ping je izjavio je da se protivi "svakoj aukcijskoj prodaji kojom se krše medjunarodna pravila".

Bonhams se zbog toga izvinio Kini i naglasio da su sporni predmeti povučeni iz prodajnog kataloga i vraćeni njegovom vlasniku.

Francuske i britanske trupe su 18. oktobra 1860. godine, tokom Drugog opijumskog rata u velikoj meri uništile Letnju kinesku palatu, odakle je ukraden značajan broj predmeta. Kineske vlasti su u više navrata apelovale da se bojkotuje aukcijska prodaja predmeta iz Letnje palate, a od stranih vlasnika zatražile da vrate dragocenosti.

Pogledajte još