Radnici Petrohemije traže pomoć vlade

PANČEVO, 5. novembra 2012. (Beta) - Deo radnika pančevačke Petrohemije zatražio je u ponedeljak od ministra finansija i privrede Mladjana Dinkića da se pozabavi sudbinom tog hemijskog preduzeća i smeni generalnog direktora Milana Teofilovića.

Taj zahtev je upućen sa protestnog skupa koji su organizvala dva od tri reprezentativna fabrička sindikata HIP Petrohemije - Samostalni sindikat i Sindikat inženjera i tehničara "Nezavisnost".

Kako su istakli organizatori, protest kojem je prisustvovalo oko 300 radnika održan je zbog potpunog nemara koji je Vlada Srbije pokazala prema sudbini HIP Petrohemije.

"Zahtevamo formiranje radne grupe sačinjene od predstavnika ministarstva, Petrohemije, akcionara i eksperata, koja bi trebalo da pripremi predlog celovitog rešenja za opstanak petrohemijskog kompleksa", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Miša Faraga.

On je dodao da sindikat od republičke vlasti traži i da odmah obezbedi dovoljne količine struje i gasa za stabilan rad Petrohemije, hitno ukine akcize na C4 frakciju kako bi mogla da startuje Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru i da smeni generalnog direktora Petrohemije.

"Ministar Dinkić je najavio da će do leta 2014. oterati u stečaj sve firme koje nisu izašle iz restrukturiranja, a Petrohemija u 2012. neće raditi osam meseci i do kraja godine će imati dugove skoro dva puta veće od njene imovine. Da li je to dovoljan razlog za zabrinutost?", rekao je Faraga.

Pogledajte još