Da li žena treba da se porađa u kući?

Žene su nekada decu rađale na njivama ili u štalama, danas u porodilištima, ali ima i onih, kao što je to voditeljka i umetnica Maka Volk, koji smatraju da se najbolje da se dete rodi u kući.

Voditeljke emisije "Žene" Irina Radović i Maja Volk posvađale su se oko teme prirodnog porođaja kada je Volk istakla da žene treba da se porađaju u kući kao što su se tako rađala deca i ranije, što je njena koleginica Irina Radović žestoko oporvrgla.

- To su nehumani uslovi naročito sada u 21. veku, kada postoje bolnice i epidural, doktori i sterilisane akušerske sobe. Nije mi normalno da se žena danas porodi u kući jer neke stvari mogu da krenu po zlu - rekla je Irina.

Za list "Press" ona kaže da među njima postoji generacijska i karakterna razlika, pa je normalno da imaju različita mišljenja.

- To je negde i suština emisije, pa je sasvim normalno da dođe do verbalnog sukoba. Sve koleginice sa kojima radim izuzetno poštujem i nadam se da će ovakvih konstruktivnih rasprava biti još više - rekla je za "Press" Irina Radović koja ističe da to nije bila svađa već konstruktivna rasprava.

(old_image)

Maja Volk, čija je ideja bila da se priča o porođaju u kući, ističe da je možda preterala u svojoj agresivnosti.

- Veliki ljudi prave velike greške, a ja svoje priznajem. Mi kao različite žene imamo problema, ali smo dovoljno inteligentne da ih rešimo na civilizovan način. Priznajem da ponekad umem da budem žena koja voli da uči druge i pametuje, a ne shvatam da pojedini ne žele da budu učeni. Sve smo sele nakon emisije i rekle u lice jedna drugoj šta imamo, raščistile smo sve nesuglasice i kome je šta smetalo, tako da nastavljamo da vodimo emisiju kao i do sada. Da ste ovakvu emisiju napravili sa pet različitih muškaraca, oni bi se do sada već potukli - kaže Maja.

Ona ističe da nije ljubomorna na njihovu mladost i da to nije pitanje godina već različitih karaktera ljudi.

- One i dalje nisu ubeđene u ono što sam ja u toj emisiji pokušala da im objasnim o porođaju u kući. To nije vraćanje u 19. vek već naprotiv jedna vrsta emancipacije, ali ajde ako hoće da se porađaju sa epiduralom, to je njihovo pravo. Mene je posle emisije pozvao čovek koji će finansirati izgradnju prve kuće za porođaj u regionu, koja će biti otvorena u junu - ističe Maja.

Jedna kanadska studija tokom koje je praćeno 13.000 porođaja, tvrdi da je porođaj kod kuće, uz prisustvo babice, jednako je bezbedan kao i u bolnici.

Ipak, lekari upozoravaju da pažljivo proverite da li osoba, koja vam pomaže prilikom porođaja, ima sve potrebne kvalifikacije.

Stručnjaci čak tvrde da kod porođaja u kućnim uslovima, uz prisustvo babice, postoji manja verovatnoća da će nastupiti komplikacije.

Iako je istraživanje izvedeno u Kanadi, gde postoji naklonost prema kućnom porođaju sa babicima, rezultati mogu da pomognu da se razreše kontroverze koje o ovoj temi postoje pre svega u SAD, ali i u drugim zemljama.

Američko udruženje akušera i ginekologa se protivi ovakvoj vrsti porođaja, a slično mišljenje imaju i neke organizacije u Australiji i Novom Zelandu.

Pogledajte još