Vojnim sveštenicima beneficirani radni staž i osnovica od 48.000 do 68.000 dinara

0

Posle nekoliko decenija nastojanja vojska će dobiti vojne sveštenike, koji će imati beneficirani radni staž i osnovu platu od 48.000 do 68.000 dinara

Vojni sveštenici će najverovatnije početkom 2013. godine biti raspoređeni u jedinice Vojske Srbije, a imaće, u zavisnosti od položaja, činove potporučnika, poručnika ili kapetana i osnovnu platu od 48.000 do 68.000 dinara, piše „Blic“.

Komisija sačinjena od predstavnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije trenutno razmatra prijave nešto više od 30 kandidata koji su se javili na konkurs za prijem 15 verskih službenika u jedinice Vojske Srbije – 13 pravoslavnih sveštenika i po jednog kapelana i imama.

Sedmorica sveštenika sa činom potporučnika biće raspoređeni na nivou brigada, petorica poručnika će službovati u komandama na operativnom nivou (komande vidova), dok će trojica kapetana biti raspoređeni na strategijskom nivou, odnosno pri Generalštabu.

Oni će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu na neodređeno vreme, što znači da će imati sva prava i obaveze kao i drugi profesionalni pripadnici Vojske Srbije – kažu u Ministarstvu odbrane za „Blic“.

U ta prava, pored ostalog, spada i beneficirani radni staž, koji u zavisnosti od dužnosti koju vojnik obavlja, može da bude od 14 do 18 meseci za godinu dana rada, kao i mogućnost da konkurišu za zakup stana ako nemaju rešeno stambeno pitanje.

Pre nego što odabrani stupe u vojnu službu, moraće da prođu standardnu proceduru, koju prolaze i svi drugi kandidati. To podrazumeva zdravstvene preglede, proveru psihofizičkih sposobnosti, ali i bezbednosne provere. Posle toga moraće da završe i obuku za oficire.

Oko polovina prijavljenih su sveštena lica, dok ostatak čine veroučitelji. Ukoliko se neko od veroučitelja na osnovu svih provera pokaže kao dobar izbor za vojnog sveštenika, pre nego što stupi u službu moraće da bude rukopoložen u sveštenika – dodaju u Ministarstvu odbrane.

U kasarnama u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu već su odabrane prostorije koje će biti preuređene u bogoslužbene prostore, kako bi sveštenici i verski službenici odmah po prijemu mogli da počnu službu

Ministarstvo odbrane potpisalo je Sporazum o verskoj službi sa predstavnicima sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica, ali osim SPC uslov da imaju verske službenike ispunjavaju još samo Rimokatolička crkva i Islamska zajednica Srbije. Bez verskih službenika u Vojsci ostaće zasad: Savez jevrejskih opština u Srbiji, Slovačka evangelička crkva, Hrišćanska reformistička crkva i Evangelistička crkva.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.