Komunalci ispred vlade traže izmenu zakona

BEOGRAD, 6. novembra 2012. (Beta) - Zaposleni u komunalnim delatnostima u Srbiji protestovali su u utorak ispred zgrade Vlade zahtevajući da se iz Zakona o utvrdjivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru, izuzmu komunalna preduzeća, odnosno najugroženije kategorije zaposlenih.

Nakon javne sednice koju su organizovali članovi sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost", predstavnike komunalaca primio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Ivica Kojić.

Zakon, kako tvrde komunalci, umesto da ispuni osnovnu normu i ograniči samo najviše zarade u javnom sektoru, umanjuje i zarade najugroženijima i najmanje plaćenim radnicima.

Predsednik Samostalnog sindikata komunalaca Srbije Milan Grujić kazao je novinarima da će komunalci, ukoliko njihov zahtev ne bude prihvaćen, 24. novembra organizovati generalni štrajk u celoj Srbiji.

"Okupili smo se ispred Vlade, jer nas jedino odavde čuju, oni su gluvi na naše zahteve koji su opravdani i hoće da ugroze one koji su još više ugroženi", rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, po ovom zakonu radnicima četvrte, pete i šeste kategorije, odnosno kafe kuvaricama, vozačima, kuririma, plate koje su minimalne, bile bi još niže. Grujić je dodao i da se sindikat slaže sa stavom da treba oporezovati najviše zarade.

Pogledajte još