Suđenje zbog izraelske racije na turski brod

Tužioci su tražili doživotne zatvorske kazne za nekolicinu oficira koji su komandovali u vreme izraelskog napada 2010, ali je malo verovatno da će bilo ko od njih izdržavati kaznu.

Diplomatski odnosi Tusrke i Izraela su trentuno zamrznuti. Izrael je odbio zahtev Turske da se izvini zbog racije na brod i plati odštetu, kao preduslov za normalizovanje odnosa.

Stotine ljudi okupilo se ispred zgrade krivičnog suda u Istambulu, koji je trebalo da sasluša putnike broda i članove porodica ubijenih.

Devet propalestinskih aktivista - osam Turaka i Amerikanac poreklom iz Turske - ubijeni su na brodu Mavi Marmara, jednom od šest brodova međunarodnog konvoja koji je pokušavao da probije blokadu koju je Izrael postavio 2007.

Izraelski zvaničnici rekli su da je blokada postavljne kako bi se Palestinskoj miliciji onemogućilo dopremanje oružja u Gazu.

Turska ne prihvata izraelske trvdnje da su njihovi vojnici delovali u samoodbrani, pošto su ih turski aktivisti napali kada su izvršili raciju na njihov brod. Ta operacija izazvala je osude u svetu.

Među optuženima se nalazi bivši načelnik generalštaba vojske Izraela Gabi Aškenazi i još tri bivša komandanta.

ISTANBUL, 6. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još