Karakter određuje krvna grupa, kažu Japanci

U Japanu je vrlo rašireno verovanje da karakter ima veze sa krvnom grupom, koja, prema mišljenju velikog broja Japanaca, ima velikog uticaja na život, rad i emotivno stanje ljudi, javljaju agencije.

Tako su oni koji imaju krvnu grupu A senzitivni perfekcionisti i dobri timski igrači, ali su i preterano napeti. Osobe koje imaju nultu krvnu grupu su radoznale i plemenite, ali tvrdoglave. Oni koji imaju grupu AB su umetničke duše, misteriozne i nepredvidive, dok je tip B ekscentričan, veseo; to su individualci, ali i sebični ljudi.

Nedavno su u Japanu izašle četiri knjige o krvnim grupama, od kojih je svaka posvećena jednoj grupi, a novine i časopisi često objavljuju horoskope koji se baziraju na krvnoj grupi.

Najbolji radnici AB grupe

Micubiši Elektroniks je, prema pisanju dnevnog lista “Asahi dejli”, 1990. godine najavio stvaranje tima radnika koji će činiti isključivo oni sa krvnom grupom AB, zbog njihove “sposobnosti da razrađuju planove”.

Iako naučnici opovrgavaju ovakva verovanja, ona su i dalje popularna u Japanu. Jedan od razloga za to je što u relativno homogenom društvu, ovakva objašnjenja pružaju jednostavan obrazac za svrstavanje ljudi u lako prepoznatljive grupe.

"Pripadnost" nekoj krvnoj grupi u Japanu se koristi čak i u svetu politike, kada se kroz ukazivanje na negativne osobine protivnikove krvne grupe, govori o njegovom lošem karakteru.

Krvna grupa A
Najbolje osobine
Predni, kreativni, osetljivi, strpljivi, odgovorni
Najgore osobine
Izbirljivi, tvrdoglavi, napeti

Krvna grupa B
Najbolje osobine
Divlji, aktivni, kreativni
Najgore osobine
Sebični, neodgovorni, nepredvidivi

Krvna grupa AB
Najbolje osobine
Smireni, kontrolisani, racionalni
Najgore osobine
Neodlučni, zaboravni, neogovorni

Krvna grupa 0
Najbolje osobine
Nesebični, društveni, optimistični
Najgore osobine
Sujetni, nepristojni, ljubomorni, arogantni

Pogledajte još