Ministar:Slovenija će se žaliti na odluku suda u Strazburu

LJUBLJANA, 6. novembra 2012. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karel Erjavec izjavio je u utorak da će se Slovenija žaliti na odluku Evropskog suda za ljudska prava u vezi s deviznom štednjom gradjana bivše Jugoslavije u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.

Sud u Strazburu je sa šest glasova za i jednim protiv presudio da Slovenija mora da usvoji mere u pogledu isplate stare devizne štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci kako bi tužitelji iz BiH i svi koji su u istoj situaciji, dobili uštedjevinu, isplaćenu pod istim uslovima kao oni koji su imali štednju u domaćim (slovenačkim) podružnicama te banke.

U emisiji Televizije Slovenija ministar Erjavec je naglasio da će se na ovakvu presudu suda Slovenija žaliti, jer su čak petorica sudija tog suda "sa prostora bivše Jugoslavije".

Ministar je istakao da je jedini put za rešavanje pitanja devizne štednje kroz sukcesiju bivše SFRJ, odnosno putem Banke za poravnanja u Bazelu, onako kako je to i odredjeno Sporazumom o sukcesiji.

Erjavec je rekao da presuda neće uticati na rešavanje pitanja štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

O žalbi Slovenije bi trebalo da raspravlja Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava, a do presude može da se čeka i pet godina.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u utorak da su Slovenija i Srbija dužne da isplate štedne uloge nekadašnje Ljubljanske banke, odnosno Invest banke iz Beograda, svima koji su u njima imali uloge, bez obzira na sadašnje državljanstvo, i to u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude.

Pogledajte još