Dačić i Tači oči u oči po drugi put

Ešton je prekjuče pozvala Dačića i Tačija u Brisel na sastanak, saopšteno je iz njenog kabineta.

U saopštenju se navodi da je cilj susreta nastavak dijaloga radi normalizacije odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra ove godine.

Mediji prenose i da će najverovatnije teme razgovora biti integrisano upravljanje prelazima, sprovođenje postignutih dogovora i garancije za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Dačić i Tači trebalo bi najpre da se sastanu odvojeno sa šeficom evropske diplomatije, a nakon toga planiran je trojni sastanak tokom radne večere kod Eštonove.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje i prisustvo Ketrin Ešton bio je 19. oktobra u Briselu.

EU i SAD pozdravile su taj susret kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Komentarišući izjavu Tačija da će konačni ishod dijaloga biti obostrano priznanje dve države, premijer Dačić negirao je juče takvu mogućnost.

"Apsolutno je nemoguće da Srbija prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova", naglasio je premijer Srbije u izjavi novinarima u Rimu.

Tači može da izjavljuje šta god hoće, dodao je Dačić i zaključio da Srbija nema ništa protiv da se razgovara o totalnoj i potpunoj normalizaciji odnosa, što, kako je naveo, podrazumeva dogovor sa Srbijom i kompromis.

Prema njegovim rečima, važno je da EU taj dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji.
"Mi imamo inicijativu, predlažemo i želimo da se to pitanje što pre reši, ali da bi se rešilo ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu", rekao je Dačić i dodao da današnji sastanak nije nikakav spektakularni sastanak, već "deo onoga što smo se dogovorili - da nastavimo i da stalno vodimo dijalog, da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima".

Tači je, međutim, uoči druge runde razgovora s Dačićem izjavio da je uveren da će konačni ishod procesa normalizacije odnosa biti uzajamno priznanje Srbije i Kosova.
"Taj proces će biti finalizovan integracijom Kosova u EU, NATO, ali i uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije", rekao je Tači u Gnjilanu, a preneli prištinski mediji.

Istovremeno, potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je za "Koha ditore" da treba težiti održivom rešenju za Kosovo, ali da vlasti u Srbiji sigurno neće priznati nezavisnost južne pokrajine, niti će to bilo ko od njih tražiti.

Ljajić je ocenio i da bi plan u četiri tačke bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića mogao biti dobra osnova za rešenje za pitanje Kosova.

U međuvremenu u Beogradu je za ovu nedelju najavljena platforma Srbije za razgovore s Prištinom.

(Tanjug)

Pogledajte još