Srbija napredovala u reformama dve oblasti

LONDON, 7. novembra 2012. (Beta) - Srbija je popravila dve ocene za sprovedene reforme - obnovljivih izvora energije i finansiranja mikro, malih i srednjih preduzeća, piše u sredu u objavljenom Izveštaju o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Za veću ocenu kod obnovljivih izvora energije zaslužno je uvodjenje četiri projekta Mehanizma čistog razvoja, a napredak kod malih preduzeća odražava unapredjenja u dostupnosti informacija o kreditima i sistemu registrovanja zemljišta, preneo je Euraktiv Srbija ocenu EBRD.

Izveštaj EBRD za 2012. godinu "Integracija preko granica" pokazao je da je u zemljama u kojima je ta banka angažovana ove godine u 17 slučajeva registrovano povećanje, a u devet smanjenje ocene za sprovodjenje reformi.

Iako je ocenjeno da je prethodna godina bila teška za zemlje u tranziciji zbog slabljenja privrednog rasta i osetnog pogoršnja ekonomskih perspektiva, EBRD ističe da nije bilo velikog zastoja sa reformama i da je napredak zabeležen u nekim važnim oblastima.

Srbija je na korporacijskom sektoru dobila sve trojke, za reforme u energetici dvojke, dok su ocene na sektorima infrastrukture i finansijskom dvojke i trojke.

Pogledajte još