Njujork i Nju Džersi očekuje nova oluja

Iako slabija od prethodne "superoluje" Sendi, koja je pogodila SAD prošle sedmice, meteorolozi predvidjaju da bi nova oluja mogla dodatno oštetiti već oslabljenu infrastrukturu.

Očekuje se da će oluja izazvati talase visine 0,9 metara, što je dvostruko ili trostruko manje od visine talasa koje je prošle sedmice izazvala oluja Sendi. Tada je oluja, medjutim, uništila neke zaštitne bedeme, posebno u Nju Džersiju, zbog čega bi i manji talasi mogli da budu opasni.

Snažni vetrovi, koji bi mogli dostići brzinu do 104 kilometara na sat, mogli bi da zaustave napore da se obnovi dovod električne energije i da dovedu do novih prekida u snabdevanju struje.

U Njujorku su zatvoreni svi parkovi, igrališta i plaže. Gradonačelnik Majkl Blumberg je u utorak veče naredio i evakuaciju tri staračka doma na obali Rokavej u Kvinsu.

Blumberg je naredio policiji da koristi zvučnike da upozore stanovnike na evakuaciju.

Najveća svetska aviokomapnija Junajted (United) odložila je danas većinu letova i upozorila da će zbog lošeg vremena verovatno biti još odlaganja i otkazivanja u severoistočnom delu SAD. Amerikan Erlajns (American Airlines) otkazao je letove u Njujorku, kao i letove za i iz Filadelfije.

NJUJORK, 7. novembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još