Posetite kardiologa ako izgledate starije

Ljudi koji izgledaju starije nego što jesu - gube kosu, imaju nabore na ušnim resicama ili naslage masnoće na kapcima - u većoj su opasnosti od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na svoje vršnjake, pokazalo je novo istraživanje.

- Stariji izgled ukazuje na loše kardiovaskularno zdravlje - rekla je doktorka An Tibjarg-Hansen sa univerziteta u Kopenhagenu, koja je vodila istraživanje, javlaju agencije.

Rezultati su izneti na konferenciji Američkog udruženja za zdravlje srca u Los Anđelesu.

Bore na drugim delovima lica i seda kosa su obični znaci starenja i nisu u vezi sa rizikom od bolesti srca.

Istraživanje, koje je obuhavtilo 11.000 Danaca, počelo je 1976. Učesnici su na pocetku istraživanja imali 40 i više godina. Istraživači su pratili promene u izgledu - bore oko očiju i druge znake strenja.

U sledećih 35 godina, 3.400 učesnika obelolelo je od srca i 1.700 pretrpelo infarkt.

Opasnost od tih problema povećavala se sa svakim novim znakom starenja. To je važilo za oba pola i sve uzraste, čak i kada se u obzir uzimala nasledna sklonost ka bolestima srca.

Osobe kod kojih su se pojavila tri do četiri znaka starenja te vrste - gubitak kose na slepoočnicama, ćelavost, nabori na ušnim resicima ili žućkaste naslage masti na kapcima - imale su 57 odsto veće sanse da dobiju srčani napad i 39 odsto veći rizik od srčanih bolesti u poređenju sa osobama kod kojih se ti znaci nisu pojavili.

Žućkaste naslage na kapcima, koje mogu biti znak povišenog holesterola, ukazuju na najveći rizik, pokazala je istraga. Ćelavost kod muškaraca i ranije je dovođena u vezu sa sklonošću srčanim napadima, što je verovatno u vezi sa nivoima testosterona.

Stručnjaci
nisu bili sigurni zašto bi nabori na resicama mogli biti pokazatelj rizika.

Pogledajte još