Danas je Mitrovdan – srećna slava

0

Mitrovdan se slavi 8. novembra po novom kalendaru u znak sećanja na svetog velikomučenika Dimitrija. Ovaj datum se u narodnu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac kojeg slave mnoge porodice rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji nisu dugo imali dece.

Njegov otac je bio vojvoda Solunski, a njegov položaj Dimitrije je nasledio posle očeve smrti. Car Maksimilijan hteo je da Dimitrije bude gonitelj hrišćana u Solunu, na šta Dimitrije nije pristao nego mu se usprotivio.Propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.