Usvojen zakon o novim merama štednje u Grčkoj

Za zakon, kojim se do 2016. godine predviđa ušteda od 18,1 milijardi evra, glašalo je 153 od ukupno 300 grčkih poslanika.

Šest poslanika iz redova socijalista nije podržalo zakon, zbog čega su odmah izbačeni iz svojih poslaničkih grupa, a 15 poslanika iz Demokratske levice (DIMAR), koalicionog partnera vlade Antonisa Samarasa bilo je uzdržano, dok je jedan njihov član glasao protiv.

Grčki premijer je posle glasanja izjavio da je napravljen "ključni korak" i izrazio uverenje da će glasanje o državnom budžetu za 2013. godinu, koje je predvidjeno za nedelju, "dobro proći".

Ministri finansija evro zone sastaće se već sledećeg dana, u ponedeljak, 12. novembra, kada će odlučiti da li će Grčkoj dati novu tranšu pomoći u vrednosti od 31,2 milijardi evra, koja kasni već pet meseci.

Samaras je ranije izjavio da će bez te tranše pomoći Grčkoj 16. novembra nestati novca zbog čega bi morala da proglasi moratorijum na plaćanje.

U tom slučaju vlada bi bila primorana da ponovo uvede staru valutu, drahmu. To bi Grčku izguralo iz zone evra i izazvalo haos u bankama, hiperinflaciju i pad deviznog kursa koji bi poništio vrednost štednih uloga i čak i najosnovnije robu stavio van domašaja mnogih Grka.

ATINA, 8. novembra 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još