VIDEO: Šta sve ne rade da bi izbegli putarinu!

Kako izgleda kad kamion s prikolicom ide suprotnim smerom ili kad se na auto-putu polukružno okreće preko pune linije, može se videti na snimcima i fotografijama koje su napravile stručne službe „Puteva Srbije“. Vozači kamiona s prikolicama kreću se u kontrasmeru, koriste ulaze kao izlaze i obrnuto i polukružno se okreću na auto-putu, sve kako bi izbegli plaćanje putarine! Kao da Srbiji nije dosta saobraćajnih nesreća i 700 žrtava godišnje, piše "Kurir".



Na snimcima se vide i registarske tablice, pa policiji ne bi trebalo da bude teško da ih kazni. Prekršaje su pravili i automobili, čak i vozilo auto-škole!

Zaobilaženje naplatnih stanica vožnjom u kontrasmeru i prelaskom preko pune linije je, po rečima Milenka Cakovića, direktora Sektora za naplatu putarine „Puteva Srbije“, samo jedan od načina izbegavanja plaćanja putarine. Vozači beže s naplatne stanice pre plaćanja, menjaju kartice i izlaze preko divljih izlaza, a godišnja šteta je oko dva miliona evra.



- Otkrivamo one koji izbegavaju plaćanje putarine zaobilaženjem naplatnih stanica čineći pritom ozbiljne saobraćajne prekršaje i na osnovu dokaza podnosimo zahteve nadležnim PU. Od maja do kraja septembra podneto je 125 prijava koje se odnose na otvaranje divljih izlaza, okretanje preko pune linije na auto-putu i vožnju u kontrasmeru na Koridoru X - kaže Caković, za "Kurir".

„Putevi“ su pre četiri godine osnovali odseke analitike i video-nadzora, koji beleže vozače koji uđu na auto-put, a izađu bez plaćanja putarine.

Pogledajte još