Robijaši na slobodi!

Od amnestije su izuzete osobe koje su osuđene za najteže oblike teških krivičnih dela kaznom zatvora od 30 do 40 godina, poput krivičnnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih medjunarodnim pravom, protiv polne slobode, kao i za teže oblike krivičnih dela nasilja u porodici, neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Za zakon je glasalo 130 poslanika, 19 je bilo protiv, a 12 poslanika nije glasalo.

Kako je Vlada Srbije objasnila, usvojenim rešenjima biće obuhvaćeno oko 3.600, od ukupno 8.000 osuđenika, a u ovom trenutku bilo bi amnestirano oko 1.100, što bi značilo da će u državnoj kasi ostati oko 127 miliona dinara, javlja Tanjug.

Vlada očekuje se da će njegovi dugoročni finansijski efekat biti smanjenje budžetskih troškova za oko 800 miliona dinara.

Tako će od izvršenja 25 odsto izrečene kazne zatvora biti oslobodjeni oni koji su pravnosnažno osuđeni za krivična dela obuhvaćena ovom amnestijom.

Od izvršenja kazne zatvora potpuno će biti oslobođeni oni koji će na dan stupanja na snagu ovog zakona biti prvi put pravnosnažno osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca, a za one kojima je na dan stupanja na snagu zakona izrečena kazna zatvora u trajanju od tri do šest meseci kazna će biti umanjena za 50 odsto.

Ta odredba je nakon usvajanja amandmana skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu upotpunjena time što će se oni koji su pravnosnažno osuđeni za krivično delo teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva osloboditi od izvršenja 10 odsto izrečene kazne zatvora.

Lica koja će na dan stupanja na snagu zakona navršiti 70 godina života biće oslobodjenja od izvršenja 25 odsto kazne zatvora.

Ko neće biti amnestiran?

Neće moći biti amnestirani ni oni koji su osuđeni za krivična dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije, davanja i primanja mita, kao i za krivična dela sa elementom organizovanog kriminala.

Amnestiji ne podležu ni lica koja su više od tri puta pravnosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora, a nije izvršeno brisanje ili ne postoje uslovi za brisanje neke od tri osude. Ovaj izuzetak se ne odnosi na osudjena lica koja su navršila 70 godina života.

Zakon propisuje da se amnestija ne odnosi na one za kojima je raspisana poternica zbog nejavljanja na izdržavanje kazne ili bekstva.

Ne mogu biti amnestirani ni oni koji izdržavaju kaznu zatvora po presudama za krivična dela po kojima je doneta odluka o anjenju kazne zatvora po ranije važećim zakonima o amnestiji.

Ako osuđeni izdržava kaznu zatvora, upravnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno rukovodilac organizacione jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nadležne za tretman I alternativne sankcije, dužan je da u roku od 24 časa od stupanja na snagu zakona pismeno obavesti sud koji je sudio u prvom stepenu da osuđeni podleže amnestiji i o datumima početka izvršenja i isteka kazne.

Ako osuđeni izdržava kaznu u inostranstvu obaveštenje sudu dostavlja ministarstvo nadležno za poslove pravosudja.

Sud u roku od tri dana od prijema obaveštenja mora doneti rešenje o primeni amnestije, a žalba na rešenje o primeni amnestije podnosi se apelacionom sudu.

Pogledajte još