Potreban novi Ustav Srbije

"Važeći Ustav, koji je proglašen tačno pre šest godina, a koji je proizvod jeftine trgovine beogradskih političkih stranaka, iskazao je politički, pravni i demokratski deficit i postao generator brojnih političkih i društvenih turbulencija u zemlji", navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Uz podsećanje da su na referendumu radi potvrdjivanja Ustava, koji je trajao dva dana, gradjani Vojvodine ustav odbacili, koalicija nevladinih organizacija je ocenila da je Vojvodina i tada pokazala svoj demokratski potencijal, kao i to da budućnost Srbije vidi drugačije nego ostatak zemlje.

"Manje od 44 odsto Vojvođana glasalo je za važeći Ustav, koji ne garantuje vojvođansku autonomiju nego je svodi na brojku. Pogubnost važećeg Ustava po vojvodjansku autonomiju najbolje pokazuje odluka Ustavnog suda Srbije iz jula ove godine kojem su ionako simbolične nadležnosti pokrajine značajno smanjene",
navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej Sombor.

NOVI SAD, 8. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još