Narodni lekovi su zakon

Pileća supica, med i maslinovo ulje neki su od najpoznatijih narodnih lekova koje ipak zaboravljamo.
Narod veruje se da pileća supa leči prehladu, med upalu grla, a ulje od karanfilića zubobolju.

Prehlada

Pileća supa tradicionalno se smatra lekom, posebno tokom jeseni i zime. Pileća supa ne samo da je topao i hranljiv obrok, već po tvrđenju naučnika može da pomogne u smanjenju aktivnosti belih krvnih zrnaca, koja se često javlja tokom prehlade, piše "Alo".

(old_image)

Zubobolja

Ulje od karanfilića dobar je izvor eugenola, prirodnog ubice bola, deluje antibakterijski, te je u narodnoj medicini vrlo popularan lek protiv zubobolje. Obično se koristi tako što se nekoliko kapi ovog ulja pomeša s jednom četvrtinom kašike maslinovog ulja. Smesa se nanosi na pamučnu vatu i zatim tretira bolno i upaljeno područje. Ipak, treba biti oprezan jer velike količine mogu oštetiti tkivo.

Problemi s želucem

Soda bikarbona je vrlo čest sastojak lekova za smirivanje želuca. Naime, soda bikarbona reaguje s viškom želudačne kiseline, što rezultira neutralnijom pH vrednošću u želucu. Rastopite kašiku sode bikarbone u čaši vode i ispijte. Ovaj miks predstavlja jeftin i praktičan lek.

Grlo

Što se tiče ukusa, med je sigurno jedan od najukusnijih tradicionalnih lekova. Konzumira se posebno ili pak pomešan s limunom i čajem. Naučne studije dokazale su da med može biti delotvoran podjednako kao i neki sirupi protiv kašlja.

Uvo

Toplo maslinovo ulje brojni roditelji koriste kao lek za smanjivanje neprijatnih upala uha kod male dece. Smatra se da toplo ulje smiruje upaljenu bubnu opnu, olakšava bol koju uzrokuje sluz u ušnom kanalu koja služi da se izjednači pritisak vazduha sa obe strane opne.

Pogledajte još