EXIT se ukida, menja koncepciju, ili se seli iz Srbije?

Petina budžeta Egzita je novac koji smo dobijali od Grada Novog Sada, Pokrajine i Republike, s tim što je Ministarstvo kulture prošle godine izdvojilo 10 miliona dinara za EXIT, što je cena samo jednog izvođača na Mejn stejdžu - priča Ignjatović za "24sata" povodom najava Ministarstva kulture da će preispitati finansiranje nevladinih organizacija, među koje spada i EXIT festival.

Festival se i do sada, prema njegovim rečima, primarno finansirao od ulaznica, a da su kod nas, kao u inostranstvu, ulaznice za takav događaj oko 150 evra, ne bi bilo potrebe da država sufinansira.

- Međutim, u tom slučaju on bi prestao da bude festival za naše građane, već bi zbog cene postao festival za strance. Upravo smo zahvaljujući državnim sredstvima finansirali promociju Egzita sa ciljem popularizacije, i generisali ogromna sredstva - u ekonomiju Srbije se od Egzita slije 15-20 miliona evra godišnje. To je iz naše perspektive investicija za državu, a ne trošak - kaže Ignjatović.

On dodaje da bi voleli da nastave s festivalom i da on ostane u Novom Sadu, iako su do sada dobijali ponude, na primer, iz Hrvatske, da ga presele.

- Dobijali smo ponude sa Hrvatskog primorja, gde je festivalska industrija uzela maha. Oni bi voleli takav festival, jer pored mase festivala ne postoji ništa slično EXIT-u. Uvek ostaje čudan utisak da vas više cene na nekom drugom mestu. Nadam se da je ovo sa našom vladom samo početno nerazumevanje - kaže Ignjatović.

EXIT tim i pored ostavke Bojana Boškovića nastavlja da radi na pripremi festivala 2013. koji bi trebalo da bude redizajniran u pogledu rasporeda bina, ali i izbora muzičara, da bi uhvatio korak s aktuelnim muzičkim trendovima.

Vučić obećao pomoć države
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je juče da će taj grad i država i ubuduće nastaviti saradnju sa muzičkim festivalom Egzit, jer je to jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo Novog Sada, već i Srbije. On je dodao da je istog dana od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će i drugi republički organi podržati festival, tako da će Egzit imati podršku i na državnom nivou.

Pogledajte još