Molba da se pomiluje Zoran Petakov

NOVI SAD, 9. novembra 2012. (Beta) - Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su u petak predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Zorana Petakova, kome je odredjeno 100 dana kućnog pritvora zbog uvrede episkopa bačkog Irineja.

U molbi za pomilovanje navodi se da se u slučaju antifašističkog aktiviste radi o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, kao i da ono nema veliku društvenu opasnost.

Navedeno je i da je osudjenom to jedini sukob sa zakonom, kao i da se on, kao aktivista Alternativne kulturne organizacije, bavi društveno-korisnim radom.

Petakov je najpre bio osudjen na novčanu kaznu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora. Po zahtevu advokata YUCOM-a, odlučeno je da su ispunjeni uslovi za zamenu zatvorske kazne "kućnim pritvorom".

Petakov je osudjen za uvredu bačkog episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja (Mirka Bulovića), koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u nastupu u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava odredjene ekstremištičke grupacije u Srbiji.

Pogledajte još