Grad uzima kredit za autobuse, a planira metro?

Nedostatak kvoruma prekinuo je juče raspravu o poslednja tački dnevnog reda sednice Skupštine grada Beograda koja je bila informacija o "Ugovoru o podršci grada" kao prethodnom ugovoru za realizaciju budućeg ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a za potrebe JKP GSP "Beograd", piše "Blic".

Međutim, u raspravi koja je prethodila, odbornici opozicionih SNS kao i DSS upitali zašto u čitav posao nije uključen i domaći proizvođač “Ikarbus”, kao i da je potrebno mišljenje Ministarstva finansija o opravdanosti te investicije, uz zajedničku ocenu da se gradska vlast ponovo zadužuje.

Reč je o kreditnom aranžmanu za nabavku 180 niskopodnih autobusa gradskog tipa, a za finasiranje te nabavke je, uz posredstvo grada Beograda, pokrenut postupak obezbeđenja sredstava iz kredita EBRD koji predviđa ulaganje od 75 miliona evra.

Zbog realizacije tog posla GSP je raspisao međunarodni tender, a postupak javne nabavke sprovodi Agencija za javne nabavke grada Beograda.

Na sednici Skupštine grada usvojena je Studija opšteg koncepta metro sistema grada Beograda koju je na osnovu donacije Vlade Francuske izradila francuska konsultantska kuća "Ežis Rejl".

Nakon usvajana studije, ista kuća će uraditi idejni projekat "Trase jedan" beogradskog metroa od Tvorničke ulice u Zemunu do Ustaničke ulice na Konjarniku dugačke 14,8 km koja bi trebalo da bude završena 2017-2018. godine, piše dalje "Blic". Druga etapa, predviđena za 2021-2022. godinu podrazumeva "Trasu dva" od groblja Orlovača do Karaburme i "Trasu tri" od Čukarice do Novog Beograda, ukupne dužine 41,174 kilometra.

Gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da će izgradnja prve linije metroa koštati jednu milijardu evra, a da ukupna cena metroa, između ostalog zavisi od broja stanica, kao i da li je iznad ili ispod zemlje.

Međutim, polemika je krenula kada je šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović je ocenio da to nije metro, već "brža verzija tramvaja". On je rekao da je taj projekat skuplji od svih drugih projekata u zemlji, te bi zato njime trebalo da se bavi država, a ne grad. Odbornik DSS Nebojša Bakarec je ocenio da će projekat izgradnje metroa biti skuplji od četiri milijarde evra i rekao da je francuska
kompanija "Alstom" umešana u korupciju u svetu.

Na kritike odbornika DSS, Đilas je kazao da je trebalo da odu u Beč kada su išli predstavnici ostalih stranaka, gde bi, kako je kazao, naučili da metro može da bude i podzemni i nadzemni.

Izvor: Blic

Pogledajte još